Zöld utat kapott a gyermek-eutanázia Belgiumban

Belgium csütörtökön a parlamenti alsóház által is elfogadott törvénnyel az első ország lesz a világon, amely életkori korlátozás nélkül kiterjeszti az eutanázia lehetőségét kiskorúakra is. Míg erkölcsileg és vallási szemszögből is nagyon megosztó kérdés a halálba segítés, számos országban létezik a passzív eutanázia, mint legális módszer a haldokló beteg szenvedéseinek megszüntetésére.

A decemberben már a Szenátus által elfogadott törvénymódosításra csütörtökön a belga parlament alsóháza is rábólintott, amely a 2002 óta létező, az aktív eutanáziát szabályozó törvényt kiterjeszti a kiskorúakra is. A törvény hatályba lépéséhez már csak egy formalitás, az uralkodói kihirdetés szükséges. Habár Belgium hagyományosan katolikus ország, egy tavaly végzett közvéleménykutatás szerint a társadalom 73 százaléka támogatta a módosítást.

Ütköző álláspontok a belga társadalmon belül

A törvény szigorú keretek közé szorítja a gyermek-eutanáziát, hiszen a gyermek beleegyezése mellett a szülők hozzájárulása is szükséges, illetve a kezelőorvosoknak és egy független pszichiáternek vagy pszichológusnak is meg kell állapítani, hogy a gyermek rendelkezik-e megfelelő belátási képességgel, hogy felmérje döntésének összes következményét. A lehetőség olyan, a betegség végső stádiumában lévő gyermekek előtt nyitja meg az utat a könyörületes halál felé, akik gyógyíthatatlan betegségben és folyamatos és elviselhetetlen fájdalmakkal szenvednek. A törvény támogatói szerint a módosítás véget vet az eddigi álszenteskedésnek, amely indokolatlanul zárta ki a gyermekeket, de illegális úton mégis alkalmazott volt. A szigorú korlátok felállítása miatt pedig az esetek száma nagyon alacsony lesz.

A törvény nagy port kavar, s a körülötte formálódó politikai és társadalmi vita a nyilvánvaló morális érvek mellett a jogszabály szövegének lehetséges hiányosságaira is rámutat: hogyan állapítható meg, hogy a gyermek rendelkezik-e elegendő ítélőképességgel, hogy a döntést saját elhatározásából hozta, vagy hogy mi a helyzet akkor, ha a szülők nem értenek egyet a kérdésben. A döntést ellenzők érve, hogy a beteg fájdalmának csökkentésére számtalan mód kínálkozik, és az orvostudomány gyors fejlődésének köszönhetően gyakran mégis van remény a gyógyulásra. A katolikus egyház illetve orvosok egy csoportja is tiltakozik.

André-Joseph Léonard belga érsek aggályosnak nevezte, hogy bár „a kamaszoknak törvényileg nincs joguk gazdasági vagy érzelmi kérdésekben komoly döntéseket hozni, de arról mégis képesek lehetnek dönteni, hogy valaki a halálhoz segítse őket”. Emellett a tiltakozó püspökök attól tartanak, hogy „ez az új törvény lehetőséget nyit a újabb kiterjesztésére a fogyatékkal élő, tébolyult elmeállapotú, elmebetegséggel küzdő, sőt mi több, az életükbe egyszerűen belefáradt személyek számára”.

Nemzetközi összehasonlítás: erős a megosztottság

Az aktív, közvetlen, vagyis orvosok által kivitelezett halálba segítés kiskorúak számára csak Hollandiában, 18 éves kor felett pedig még Luxemburgban engedélyezett. De az „öngyilkosságban való segédkezés” lehetőségét (vagyis, mikor a beteg váltja ki közvetlenül a halál bekövetkeztét) Svájcban és Svédországban is biztosítja a törvény.

Passzív eutanáziára („halni hagyás”) meghatározott esetekben az európai országok közül Németországban, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Dániában, Csehországban, Spanyolországban, Portugáliában, Norvégiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Franciaországban van lehetőség.

Magyarországon az egészségügyről szóló törvény lehetőséget biztosít a passzív eutanáziára halálos betegség utolsó stádiumában lévő beteg részére, egy orvosi bizottság véleményezése mellett.

Mindezzel szemben az eutanázia minden formája tiltott és börtönnel büntetendő Írországban, Görögországban, Romániában, Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Horvátországban és Lengyelországban.

Az Egyesült Államokban szövetségi szabályozás nem létezik, az aktív eutanázia négy államban (Oregon, Washington, Vermont és Montana) lehetséges.

Puskás Anna

Friss hírek