Bepótolják Obama ázsiai körútját

Áprilisban tartják meg Barack Obama múlt októberről, a kormányzati leállás miatt elhalasztott ázsiai körútját. Az elnök célja egyrészt a szövetségeseinek támogatása, másrészt szeretné elérni, hogy még több amerikai katona állomásozhasson a Fülöp-szigeteken, ellensúlyozva Kína egyre erősebb regionális jelentőségét. Napi összefoglalónkban ezen kívül írunk még a szerbiai Sakálokról, Ferenc pápáról és a megfigyelési botrányról is.

Bepótolják Obama elmaradt ázsiai útját

Már kétszer is lemondták Barack Obama amerikai elnök ázsiai körútját – legutóbb a szövetségi kormányt övező problémák és a szükséges pénz hiánya miatt tavaly októberben. Obama azonban még 2011-ben kinyilatkoztatta, hogy a Csendes-óceáni térségre kívánja helyezni az amerikai külpolitika figyelmének zömét, ezt az ígéretét azonban – sok más jelszóhoz hasonlóan – még nem igazán tudta beváltani. A most bejelentett, áprilisra időzített négyállomásos túra azonban pótolni kívánja a hiányt: az elnök a hagyományos szövetségeseknek számító Japánba, Dél-Koreába, Malajziába és a Fülöp-szigetekre látogat majd el.

A látogatás célja elsősorban az, hogy a Kína egyre erősebb regionális jelenléte miatt aggódó szövetségeseket megnyugtassa. Ez különösen Dél-Korea és a Fülöp-szigetek esetében lehet fontos, mert nekik van a legtöbb problémájuk az egyre asszertívabb pekingi vezetéssel. Kína egyre inkább kifejezi igényét a Dél-kínai és Kelet-kínai tenger vitatott területeire, önkényesen korlátozott repülési zónákat jelöl ki, és egyre jobban fejlődő haditengerészete is aktívan működik a térségben. Az Egyesült Államok persze próbálja úgy felvenni a kesztyűt, hogy közben a Washington-Peking kapcsolatokat ne érje komoly csapás: ezt Obamának két hónap múlva megkezdődő látogatásán is szem előtt kell majd tartania.

Amerikában azonban nem feltétlenül népszerű az elnök terve: a Transz-Csendes-óceáni Partnerség (Trans Pacific Partnership – TPP), amit nagy lendülettel jelentett be az elnök sokak szerint kifulladni látszik, és mára már csak egy álommá vált. A TPP, ami többek között szabadkereskedelmi övezetet alakítana ki a térség országai között nem csak az amerikai törvényhozásban bír számos ellenzővel, hanem magukat a csendes-óceáni öv mentén lévő szövetségeseket sem sikerült még meggyőzni az új szerződés szükségességéről.

Miközben gazdasági téren az elnök tervei nem igazán haladnak megfelelően, addig katonai téren annál inkább igényt tartanak a helyi vezetők az amerikai segítségre. Az egyre fokozódó kínai nyomulás miatt többen is védőpajzsként tekintenek az amerikai katonákra, akik Japánban és Dél-Koreában is jelentős számban megtalálhatók. Obama célja most az, hogy a Fülöp-szigeteken is megjelenhessenek nagyobb létszámban az amerikai katonák. Bár korábban évtizedeken keresztül jelentős létszámú amerikai kontingens állomásozott a szigeteken, addig az 1987-ben elfogadott fülöp-szigeteki alkotmány megtiltotta, hogy idegen csapatok állandó támaszpontot létesítsenek a délkelet-ázsiai országban. Persze megoldás erre is volt: a most az országban tartózkodó amerikai katonák ugyanis már 12 éve csak „ideiglenesen” vannak jelen. Obama számára azért lenne fontos a régi, Subic-öbölben lévő haditengerészeti bázis használati jogának visszaszerzése, mert innen eredményesen tudnák megfigyelni az egyre aktívabbá váló kínai hajókat. A filippínó kormány meggyőzésére tavaly mintegy 40 millió dollár értékben folyósítottak katonai segélyt Amerikából. Ugyanakkor állandó katonai jelenlétre mégsem lehet majd számítani, a Pentagon ugyanis inkább rotálja a térségben lévő erőit, hogy mindig más országban, harcra készen legyenek az amerikai katonák.

Valentin-napra készül a Vatikán

A Vatikán is ünnepli a szerelmesek napját. Több mint húszezer eljegyzett fiatalt várnak a Szent Péter térre Valentin-napon. A kezdeményezés sikere magát a Szentszéket is meglepte. Ferenc pápa több mint tízezer jegyespárt vár audienciára Szent Valentin napján. A fiatalok huszonnyolc országból érkeznek Rómába.

A különleges pápai audiencia, amelyre interneten keresztül lehetett jelentkezni, péntek délelőtt tizenegy órakor kezdődik a fiatalok számára, akikben közös még, hogy néhány hónapon belül valamennyien oltár elé állnak.

Ítélet a Sakálok ügyében

A háborús bűnöket vizsgáló bíróság kedden 11 ember ügyében mondott ítéletet, akik a Sakálok nevű szerb félkatonai alakulat tagjai voltak, a váldottak közül mindössze két embert mentettek fel. Az ügyészség azzal vádolta az elkövetőket, hogy több mint 120 albán civilt gyilkoltak meg és üldöztek el otthonukból. A bizonyítékok alapján a vádlottak a gyilkosság mellett, erőszak, rongálás és más bűncselekmények elkövetésében is vétkeseknek bizonyultak.

A Sakálok nevű szervezet tagjai 1999 áprilisában és májusában a koszovói háború idején háborús bűnöket követtek el a civil lakosság ellen Pec község területén. Ekkor körülbelül 120albán nemzetiségű személy veszítette életét Cuska, Zahac, Pavljan és Ljubenic településeken. Az elsőrendű vádlottat Miladonovicot jogerősen a maximálisan kiszabható húsz év börtönre ítélték, további két társa Milojko Nikolic és Dejan Bulatovic esetében is így döntött a bíróság . A legenyhébb kiszabott ítélet két év lett. A hivatalos iratok szerint a kilenc elítélt a bűncselekményeket különös kegyetlenséggel követte el. Az albánok között nem válogattak, a legfiatalabb áldozat 19, a legidősebb pedig 87 éves volt. 

Lezárult az NSA-botrány vizsgálata

Hat hónap munka után lezárult az amerikai adatgyűjtési és megfigyelési botrányra válaszul indított európai parlamenti vizsgálat. A képviselőtestület állampolgári jogi szakbizottsága (LIBE) nagy többséggel megszavazott jelentésében egyebek között egy sor EU-amerikai megállapodás felfüggesztését javasolja.

A PRISM-ügy kirobbanása kapcsán az EP tavaly júliusi plenáris ülése bízta meg a LIBE bizottságot, hogy dolgozzon ki és terjesszen be jelentést az amerikai kormány titkos adatgyűjtési gyakorlatáról, ennek lehetséges európai érintettségeiről, és a szükségesnek, lehetségesnek, kívánatosnak tartott uniós (ellen) lépésekről. A jelentés elkészítésével, a végül összesen 15 meghallgatásból álló üléssorozat tanulságainak összefoglalásával Claude Moraes brit munkáspárti EP-képviselőt (szocialisták és demokraták frakciója) bízták meg.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »