J. Joe Adorjan átvette Magyarország legmagasabb állami kitüntetését

J. Joe Adorjant, a Saint Louis-i Egyetem kuratóriumának elnökét a magyar állam által adományozható legmagasabb elismeréssel, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. Az elismerést olyan személyek kaphatják meg, akik kiemelkedő szolgálatot tettek Magyarországért és egyedülálló teljesítményt nyújtottak a nemzet érdekeinek előmozdítása érdekében.

Szapáry György, Magyarország washingtoni nagykövete október 15-én, egy különleges rendezvény keretein belül adta át az elismerést Adorjannak a Saint Louis-i Egyetemen. „Joe Adorjan igazán megérdemli ezt a díjat. Szeretnék gratulálni és megköszönni neki mindazt, amit önzetlenül tett Magyarországért és a magyarokért” – mondta el Szapáry György. „A Saint Louis-i magyar közösségi élet évtizedeken át tartó támogatása, valamint az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak erősítése felbecsülhetetlen hazánk számára” – tette hozzá a nagykövet.

Adorjan – aki 2005 óta Magyarország tiszteletbeli konzulja – az alapítója a Magyar-Missouri Oktatási Partnerségnek, ami négy Missouri állambeli egyetemet (köztük a Saint Louis-i Egyetemet) kapcsol össze öt magyar egyetemmel. A 2005-ben alapított program magyar hallgatók számára kínál lehetőséget arra, hogy tanulhassanak és munkatapasztalatot szerezhessenek az Egyesült Államokban, valamint segítséget nyújt az USA és Közép-Európa oktatási, kulturális és üzleti kapcsolatainak kiépítésében és erősítésében. Az ösztöndíjprogram a partnerség egyik legfontosabb eleme. A program ígéretes magyar diplomásoknak kínál posztgraduális tanulmányi lehetőségeket az Egyesült Államok vezető középnyugati egyetemein, akiknek célja a globális piac és a szabad piacgazdaság átfogó megértése, hogy aztán ezt az elméleti tudást átültethessék nemzetközi vállalkozásokba és a kereskedelembe. A program célja az, hogy minél magasabb képzést kapjanak azok a leendő vezetők, akik a jövőben a két ország közötti tartós együttműködés kialakításában segédkezhetnek.

„Szapáry György nagykövet látogatása nagyon különlegese a számomra, ahogyan ez a kitüntetés is. Ez több mint egy egyéni díj, ez egy elismerés mindenki számára, aki az évek során támogatta a Magyar-Missouri Oktatási Partnerséget” – mondta el Adorjan, aki köszönetet mondott a program minden eddigi támogatójának is, akik hozzájárultak a szervezet munkájához. Adorjan kiemelte: támogatásuk lehetővé tette azt, hogy fiatal magyar kutatók számára olyan lehetőségeket kínáljanak, melyek meghatározhatják egész életüket. Az USA egyetemein megszerzett tudás birtokában az ösztöndíjasok elősegíthetik azt, hogy Magyarországon is meghonosodjanak az Egyesült Államok gazdaságában már bevált gyakorlati megoldások.

Adorjan több mint 26 éve a Saint Louis-i Egyetem kuratóriumának tagja, a testület elnöki pozíciójába harmadik alkalommal 2013 májusában választották meg. A Saint Louis-i Egyetem bölcsészettudományi képzéseinek helyet adó épülete az iránta érzett tisztelet jeléül az Adorjan Hall nevet viseli.

Pintér Melinda

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »