Bukták a perüket a devizahitelesek

A Kúria tegnap döntött az OTP devizahitel pere kapcsán: nem semmis a hitelszerződés és az árfolyamrést nem kellett volna feltüntetni a költségek között, hiszen az ügyfél tudhatta, hogy az őt terheli. A szerződést azonban módosítani kell, hogy az árfolyamrés maximum 1% legyen (+/-0,5%), az OTP ugyanis korábban egyoldalúan növelte azt 2%-ra. A döntést pozitívan fogadta a piac, az OTP részvényei 4,4%-kal emelkedtek, amit a kedvező nemzetközi hangulat is támogatott.

Orbán Viktor ma reggel beszélt a kérdésről a Kossuth Rádióban, ahol a PSZÁF elnök levele mellett az igazságszolgáltatást is bírálta, amiért nem tud egyértelmű döntést hozni azügyben, hogy a devizahitelek hibás termékek voltak-e. Szerinte, ha igen, akkor meg kell vizsgálni a bankok és az állam felelősségét is. Hangsúlyozta, hogy nyugati országokban ennél kisebb ügyekben is az ügyfelek kárának megtérítésére kötelezik a szolgáltatókat.

A fentiek arra utalnak, hogy a kormány a választások előtt tervez még komolyabb lépést a devizahitelek terén. A legrosszabb szcenárió szerint az eredeti árfolyamon kellene újraszámolni a deviza alapú hiteleket. Ez az OTP-nek szélsőséges esetben mintegy 250 milliárd Ft veszteséget hozna, ami 900 Ft-ot tenne ki részvényenként. A tőkemegfelelési számai úgy is megfelelőek maradnának.

A bankrendszer többi tagja még ennél is súlyosabb károkat szenvedhet, kérdés, hogy a külföldi anyabankok ezúttal is biztosítják-e a veszteség fedezését adó tőkeemelést. A forint is jelentősen megbillenhet ez esetben, hiszen a bankoknak zárniuk kéne a short deviza – long forint típusú fedezeti ügyleteiket.

Horvátországban ehhez hasonló döntés született tegnap, az OTP is érintett az ügyben. A 28 milliárd Ft-nyi svájci frank alapú hitelein 8,5 milliárd Ft-ot (részvényenként 30 Ft) veszíthet a bank a horvát leányán keresztül, ám a hírre nem igazán reagált tegnap az OTP árfolyama.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »