A berliniek menedékjogot kérnek Snowdennek

Tüntetést tartanak Edward Snowden menedékjog iránti kérelmének elutasítása ellen július 4-én este Berlinben a Brandenburgi kapunál – írta a Berliner Zeitung hírportálja. Az USA-ban is is több száz helyszínen tartanak majd demonstrációkat.

A német szövetségi kormány elutasította az USA által kémkedéssel vádolt Edward Snowden menedékjogi kérelmét. A berliniek a határozat ellen tüntetéssel lépnek fel, melyre a Brandenburgi kapunál, a Szövetségi Kancellári Hivatalnál és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége előtt kerül sor csütörtök este. A megmozdulás során felszólal többek között a Piratenpartei Deutschland (Német Kalózpárt), a Tor-Project és Európa egyik legnagyobb hacker-szervezete, a Chaos Computer Club (Káosz Számítógépes Klub) is.

A felhívás így szól: „Edward Snowden cselekedetének hátterében politikai indíték állt. Célja a komoly hiányosságok napvilágra hozása volt. Félő, hogy az USA-ban nem részesítik majd tisztességes eljárásban, s ha belegondolunk, hogy mi történt Bradley Manninggel, akkor elmondhatjuk, hogy Snowden előbb említett félelme jogos. Manningre életfogytig tartó szabadságvesztés, vagy akár halálbüntetés vár. Felszólítjuk tehát a német szövetségi kormányt, hogy Edward Snowden részére Németországban politikai menedékjogot biztosítson.”

A demonstrációt fél hatkor kezdik az Amerikai Nagykövetség előtt, majd áthaladva a Párizsi-téren, a Brandenburgi kapun, a Yitzhak-Rabin és a Heinrich-von-Gagern utcán a Kancellári Hivatalnál folytatják a tiltakozást.

Az Egyesült Államokban is szerveznek tüntetéseket. A függetlenség napján több mint száz helyszínen kerül sor a protestálásra a felügyelet ellen. A megmozdulások szlogenje: „Restore the Fourth”, azaz „Állítsuk vissza a Negyediket”. Ezzel a vezérmondattal az Egyesült Államok Negyedik alkotmánymódosítására utalnak, miszerint minden állampolgárnak joga van a magánéletének sértetlenségéhez.

Fedor Orsolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »