Kína korszerű haditechnikát vásárolt Oroszországtól

Két tucat vadászbombázó és négy tengeralattjáró is szerepelt a Moszkvában járt kínai delegáció “vásárlói kosarában” – jelentette a Zsenmin Zsipao című kínai pártlap hétfőn azzal a megjegyzéssel, hogy a kínai hadseregnek az elmúlt évtizedben ez volt az első nagy fegyvervásárlása Oroszországban.

A beszámoló szerint 24 darab Szu-35-ös vadászbombázó és négy Lada osztályú tengeralattjáró megvásárlásáról írtak alá szerződést Hszi Csin-ping elnök hétvégi látogatását közvetlenül megelőzően.

A rendkívül fejlett, “4++ generációsként” kategorizált repülőgépekre Kínának már régóta fájt a foga. Úgy tudni azonban, hogy a tárgyalások azért húzódtak el, mert Moszkva egyrészt garanciákat kért a másolás elkerülésére, másrészt eredetileg a mostaninál nagyobb számú megrendelést várt volna el Pekingtől. Egy évvel korábban ugyanis még 48 darabos megrendelésről szóltak a hírek.

Szakmai körök szerint a korszerű, elektronikáját és élettartamát tekintve magasan a kínai harci gépek korábbi generációi felett álló Szu-35 Flanker-E rendszeresítése mindenképpen minőségi ugrást jelent a kínai légierő számára. A Zsenmin Zsipao szerint beszerzésükkel jelentősen csökken a légvédelemre nehezedő nyomás, mielőtt a kínai lopakodók rendszerbe állíthatók lesznek.

Kína és Oroszország között folytatódik a katonai technikai és technológiai együttműködés – derült ki a jelentésből, amely konkrétan is megemlíti az S-400-as légvédelmi rendszereket, a 117S nagy tolóerejű hajtóművet, az IL-476-os nagy szállítógépet és az IL-78-as légi utántöltő repülőgépet. Más források szerint Kína nemrégiben tíz darab, Fehéroroszországban használt IL-476-ost vett arra az időszakra, amíg nem tudja hadrendbe állítani saját gyártású Y-20-as teherszállítóját.

Megfigyelők kiemelik, hogy Hszi Csin-ping, aki a Központi Katonai Bizottság elnöke egyben – államelnöki minőségében elsőként – felkereste az orosz fegyveres erők műveleti irányító központját, és a védelmi minisztériumban is díszes fogadtatásban részesült. Társaságában volt Csang Van-csüan államtanácsos, védelmi miniszter is.

mti

Felkapott hírek

Friss hírek