Dollármilliárdok tűntek el Irakban

A Kongresszus számára készített jelentés szerint az amerikai újjáépítési kísérletek kudarcot vallottak Irakban.

A hónap elején hozták nyilvánosságra azt a beszámolót, amelyet az iraki újjáépítésekért felelős bizottság készített az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának. A jelentés elkészítéséhez amerikai és iraki tiszteket, valamint politikusokat egyaránt bevontak a projektbe. A munka célja az, hogy az amerikai vezetőség tanuljon a korábban elkövetett hibáiból és a jövőben nagyobb körültekintéssel hajtson végre az irakihoz, vagy az afganisztánihoz hasonló programokat. A jelentésben bemutatják a különítmény tevékenységét, az iraki és amerikai felelősöket, próbálkozásaikat és az általuk hibásnak tartott intézkedéseket. Majd áttérnek a számszerű adatok és tények vizsgálatára.

A 2003-as iraki háború 800 milliárd dollárba és 5000 ember életébe került az USA számára. A megszállás alatti újjáépítési programba 60 milliárd dollárt fektettek, amelyből a bizottság számításai szerint 8 milliárd tiszta veszteség volt. A projekt főfelügyelője, Stuart Bowen szerint, a 60 milliárdos összeg közel felét, 25 milliárd dollárt a helyi biztonsági erők kiképzésére fordították, míg a maradékot az infrastruktúra helyreállítására.

A viszonylag nagy befektetés ellenére Irak még most is romokban hever. A mai napig nem sikerült kiépíteni a 24 órás áramszolgáltatást még a fővárosban sem, a vidéki területeken pedig még ennél is rosszabb a helyzet, ahol gyakran az ivóvíz is luxusnak számít. A közbiztonság rossz, naponta olvashatunk merényletekről az ország különböző pontjain, az elmúlt tíz évben százezrek vesztették életüket, többen, mint a háború alatt.

Núri al-Máliki, iraki miniszterelnök szerint Amerika „elpazarolta” a pénzét, az újjáépítési program pedig „elégtelennek bizonyult”. Hasonló véleményen volt Oszama al-Nudzsajfi, az ország egyik legfontosabb szunnita poltikusa, aki „kedvezőtlennek” nevezte a projekt eredményeit. Kubad Talabáni, kurd tisztségviselő pedig a következőket reagálta: „Azt hiszik, hogyha elszórnak némi pénzt egy problémára azzal megoldják. Ez nem jó stratégia.” Amerikai részről Bob Corker, republikánus szenátor is elismerte, hogy a jelentés eredményei „szörnyűek” és tanulni kell a hibákból, ahhoz, hogy a jövőben, vagy Afganisztánban ne ismételjék meg őket.

Gergely Hanna

Friss hírek