Kegyelmet kér a franciáknak az SPD kancellárjelöltje

A német szociáldemokraták kancellárjelöltje és az európai szocialisták parlamenti frakcióvezetője is amellett érvelt kedden, hogy az EU ne sújtsa szankciókkal Párizst, ha nem tudja az év végi határidőre megszüntetni a túlzott mértékű államháztartási hiányt.

Francois Hollande és Franciaország érdekében „lobbizott” kedden Brüsszelben két befolyásos szociáldemokrata politikus. Peer Steinbrück, a német ellenzéki szociáldemokraták kancellárjelöltje és Hannes Swoboda, az európai szocialisták parlamenti frakcióvezetője egy sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottságnak rugalmas hozzáállást kell mutatnia a francia költségvetési kiigazításhoz és akkor sem szabadna szankcionálnia Párizst, ha az év végi határidőre nem szorítja le a GDP-arányosan 3 százalékos referenciaérték alá az államháztartás hiányát.

„Franciaországot nem kellene szankcionálni, ha nem tartja tiszteletben azt a kötelezettségvállalását, hogy 2013-ban a GDP 3 százaléka alá csökkenti a deficitet” – jelentette ki az osztrák nemzetiségű frakcióvezető.

Swoboda azzal tartaná indokoltnak a nagyobb rugalmasságot, mert szerinte méltánytalan lenne az, ha Franciaországot éppen akkor büntetnék, amikor részben éppen a baloldali kormány által végrehajtott szerkezeti reformok miatt, azok rövid távon a növekedésre gyakorolt negatív hatásaként szegné meg a stabilitási és növekedési paktum szabályait.

„Ha Franciaországban az év végén 3,2 vagy 3,4 százalékos a hiány, nagyobb rugalmasságot kellene vele szemben tanúsítani” – szögezte le Peer Steinbrück, aki szerint azoknak az országoknak is több időt kellene adni házi feladatuk teljesítésére, amelyek pénzügyi mentőcsomagot kaptak az EU-tól és az IMF-től. Ezt az adósságlejárat meghosszabbításával is el lehetne érni – tette hozzá.

A két szociáldemokrata vezető akkor lépett fel Franciaország védőügyvédjeként, amikor az Európai Bizottság éppen azon töpreng, hogy mit kezdjen Párizzsal, miután a kormány a közelmúltban a legutóbbi növekedési adatok láttán közölte, hogy nem lesz képes 2013 végére az előírt szintre levinni a hiányt. Brüsszel elvileg megkegyelmezhet Párizsnak és egy év haladékot javasolhat a deficitcél teljesítésére, ha úgy ítéli meg, hogy a franciák saját hibájukon kívül, a növekedési kilátások váratlan romlása miatt nem képesek megfelelni, máskülönben az elvárható módon fogadta el és hajtotta végre a költségvetésben fenntartható javulást előmozdító szerkezeti reformokat.

Swoboda szerint őrültség lenne éppen most büntetni, hiszen a költségvetési konszolidáció ütemének módosításával és ezzel egyidőben a befektetések és a növekedés fenntartásával ugyanaz az eredmény érhető el.

A német szociáldemokraták kancellárjelöltje úgy vélekedett, hogy önmagában nem a fiskális konszolidáció jelenti a problémát, hanem annak mértéktelen adagolása. „Azt mondják, hogy takarékoskodj, és még egyszer takarékoskodj, de meddig?” – tette fel a kérdést Peer Steinbrück, hozzátéve, hogy számos ország addig húzza a nadrágszíjat, amíg recesszióban, sőt egyes esetekben depresszióban találja magát.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »