Az állam és az újságírók harca

Németországban van egy, újságíróknak kedvező törvény: a hivataloknak felvilágosítást kell adniuk a sajtónak, a kérdésekre kötelesek válaszolni. Ezen a jogon módosítana most az szövetségi kormányzat, a szövetségi közigazgatási bíróság várhatóan szerdán hoz döntést az ügyben. Az ellenzék és az újságírók képviselői a sajtószabadság elleni támadásról beszélnek.

Minden azzal kezdődött, hogy korábban a Bild című lap egyik riportere a német hírszerzéstől (BND) megkérdezte, hány egykori náci állt a hírszerzés szolgálatában, írja a Süddeutsche Zeitung. A hivatal nem adott választ a kellemetlen kérdésre, így a riporter a közigazgatási bírósághoz fordult. A dolgok régi folyása szerint egyértelmű vége lett volna az ügynek, a hírszerzésnek végül meg kellett volna válaszolnia a riporter kérdését, most azonban közbelépett a Belügyminisztérium az államérdekre hivatkozva, a tárca a bíróságon az eddigi szokásokkal ellentétben most azért harcol, hogy a hivatalok ne legyenek többé információszolgáltatásra kötelezve – sem a hírszerzés, sem a bűnügyi hivatal, sem a kancellári hivatal. Az állam jogászai tizenkét oldalas állásfoglalásukban kimondták, sem az alkotmány, sem a sajtótörvények szerint nem kötelesek a hivatali szervek minden információ kiadására.

„Ha a bíróság ennek az álláspontnak adna igazat, az a sajtószabadság elleni súlyos támadás lenne” – mondta a Bild riporterének ügyvédje. A Német Újságírók Szövetsége is így gondolja: „Teljesen elfogadhatatlan lenne, ha a jövőben a hivatalnokok belátásától függne, hogy mikor és melyik újságíró kapna felvilágosítást, ha kapna egyáltalán” – mondta Michael Konken, a szövetség elnöke a Der Spiegelnek.

Herner Panni

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »