Újabb feszültség a kasmíri határon

Egy pakisztáni katona meghalt és egy megsebesült, amikor indiai egységek megtámadtak egy őrállomást Kasmírban. Ezt közölte a pakisztáni hadsereg egy szóvivője. India szerint a pakisztáni fél nyitott tüzet az indiai egységre.

Pakisztán mai államterülete abból a nagy Indiai Birodalomból származik, amely valaha a Brit Birodalom legszebb ékköveke volt. India azonban a mai napig vitatottnak tart egy területet, nevezetesen Kasmír tartományt. A területet mindkét ország a sajátjaként tartja számon, annak helyzetét nem sikerült jogilag rendezni. A folyamatos feszültség miatt sorozatosan következnek be merényletek, gyilkosságok a két ország katonái, állampolgárai között. Így történt néhány napja is, amikor az indiai katonák által egy pakisztáni katona vesztette életét a kasmíri határ mentén.

A tavalyi évben is számos hasonló esetről számoltak be a hírügynökségek, amelyek folyamatos feszültségben tartják a térséget.  „Néhány napja, egy éjjeli őrjárat alkalmával a határőrök gyanús mozgást vettek észre a tiltott határszakaszon, amikor is a felszólítás ellenére sem igazolták magukat a gyanúsítottak. Ekkor az indiai katonák tűz alá vették a kérdéses területet és katonai ellenőrző pontot, amely fegyveres összecsapásban egy pakisztáni katona életét vesztette. Nem tudtuk, hogy egy pakisztáni katona, mi csak egy illegális határsértőt lőttünk le.” mondta el Rajesh Kalia alezredes, indiai katonai szóvívő az AFP Hírügynökségnek.

Az elmúlt hónapokban öt katona veszítette életét a határ menti területeken – két indiai és három pakisztáni. A két ország közötti feszültség egyre nő, az érintett kormányok azonban nem igazán mutatnak hajlandóságot a vita átfogó rendezésére, ami a 2008-as mumbai-i terrorakció után, amit pakisztáni katonai szervezeteknek tulajdonítanak, kiemelt fontosságúként kellene kezelni. 2008-ban egy olyan pakisztáni iszlamista szervezet hajtott végre terrorakciót Mumbai-ban, az egykori Bombay-ben, amit a kasmíri harcokra képeztek ki Pakisztánban. Múlt februárban újrakezdődtek a tárgyalások a kasmíri fegyverszünetről.

Pakisztán és India szembenállása kiterjed Afganisztánra is: a tálibok gyilkos merényletet hajtottak végre Kabulban az indiai nagykövetség ellen. Új-Delhiben ezért éppúgy Pakisztánt tették felelőssé, mint a 2008-as mumbai terrorakcióért. Ennek egyetlen túlélő elkövetőjét nemrég végezték ki Indiában. Ezt követően fanatikus iszlamista szervezetek megfenyegették Indiát, hogy válaszcsapást mérnek rá. India és Pakisztán szembenállása Kasmírban a leghevesebb, így ott a lövöldözések mindennaposak a határon, ám halálos áldozatok az utóbbi időben már nem voltak.

Azonban pozitív kezdeményezések is elindultak. A tavalyi év végén Pakisztán és India aláírt egy megállapodást, mely könnyített vízumszabályozást és a kereskedelem élénkítését célozza meg. 

Szollár Péter

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »