Újabb forradalom felé kacsint Tunézia

Meggyilkoltak egy baloldali ellenzéki vezetőt Tunézia fővárosában, aminek hatására emberek ezrei lepték el az utcákat Tuniszban. Sokan a jelenlegi vezetést vádolják a gyilkossággal, így a kormány lemondását követelik és újabb forradalmat akarnak. A nemzetközi közvélemény az eset kivizsgálását sürgeti az ország vezetése részéről.

Két évvel ezelőtt, 2011 tavaszán láthattunk ahhoz hasonlót Tunéziában, amit a napokban. Egy baloldali ellenzéki párt vezetője, Chokri Belaid a munkából hazafelé vezető úton lelte halálát, amikor egy ismeretlen motoros lelőtte. Az esetet megelőzően Belaid azt nyilatkozta egy televízió-műsorban, hogy bárki, aki ellenszegül a kormánynak és kinyilvánítja nemtetszését egy erőszakos cselekmény áldozataként végzi. Az országban a gyilkosságot követően tüntetni kezdtek az emberek az iszlamista Ennahda párt ellen, a jelenlegi vezetést okolják az eseményekért. A BBC hírügynökség információi szerint a megmozduláson több mint négyezren vettek részt és a kormány lemondását követelik, újabb forradalomra buzdító szöveget skandálnak.

Hamadi Dzsebali, Tunézia miniszterelnöke az eseményekre reagálva bejelentette, hogy új, technokrata kormányt fog kialakítani, amely képes a választások irányítására. Saját pártja, az Ennahda nem sokkal a bejelentés után elutasította a felvetést, miszerint újraformálódna a vezetés. A miniszterelnök azonban újból megerősítette szándékát és úgy döntött, hogy amennyiben a nemzetgyűlés nem fogadja el az új kormányt, lemond posztjáról.

Az elnök, Moncef Marzouki a tervezettnél rövidebb látogatást tett Franciaországban és az egyiptomi látogatást is lemondta, hogy korábban hazatérjen a politikai krízissel szembe néző Tunéziába. Strasbourgban, az Európai Parlament előtti beszédében elmondta, hogy Belaid halálának nem kellene hatással lennie országának átalakulására, ugyanis olyan személyek keze lehet a dologban, akik abban érdekeltek, hogy a békés forradalmat megbuktassák.

A meggyilkolt politikus temetése viszonylag nyugodtan telt, csak kisebb tüntetések voltak Tuniszban, ahol az „ellopott forradalomról” szóló és a kormány leváltását szorgalmazó hangokat hallattak.

Több ország aggodalmát és sajnálatát fejezte ki az eseményekkel kapcsolatban. Az Egyesült Államok külügyi szóvivője nyilatkozott az AP hírügynökségnek és elmondása szerint az USA a nemzetközi és a helyi jognak megfelelő intézkedést vár a tunéziai kormánytól, hogy a valódi tettesek méltó büntetésben részesüljenek. Ugyanakkor kiemelte, hogy az észak-afrikai országban nincs helye ehhez hasonló erőszakos cselekedeteknek. Francois Hollande, francia elnök szintén sajnálatát fejezte ki és nyilatkozata szerint „ez a gyilkosság megfosztja Tunéziát egy embertől a legbátrabbak és a legszabadabb hangon szólók közül”.

Kántor Adrienn

Friss hírek