A Pentagon maradna még Afganisztánban

Az amerikai fegyveres erők egyesítetett vezérkarának főnöke, Martin E. Dempsey, valamint a leköszönő védelmi miniszter, Leon Panetta kifejezték azon vágyukat, hogy az Egyesült Államok az afganisztáni NATO-misszió 2014. decemberi lejárta után is tartsa fenn katonai jelenlétét az ázsiai országban.

A New York Times szerint a két férfi hivatkozott a tavalyi évben Chicago városában megrendezett NATO-csúcstalálkozóra, melyen a tagállamok államfői olyan döntést hoztak, melynek alapján 2014 után Kabul nem csak politikai, hanem katonai támogatást is remélhet Washingtontól.

Az amerikai csapatoknak  a misszió vége utáni maradásának kérdése szintén felmerült a Hamid Karzai afgán elnök amerikai fővárosban tett januári látogatása során. Az államfővel való tárgyaláson a védelmi minisztérium részéről egyébként elhangzott az a követelés, hogy az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák mentesüljenek az afgán törvények hatálya alól, vagyis az esetlegesen előforduló kihágásokat a Pentagon katonai kódexe alapján bírálják el.

A sokak által bírált afganisztáni misszióra Dempsey tábornok szerint azért volt szükség, hogy egy olyan Afganisztánt teremtsenek, mely képes önmaga igazgatására, valamint azért, hogy az Al-Kaidának soha ne legyen újra esélye az országban való bújkálásra. A vezérkar főnöke emellett sürgette a döntéshozókat, hogy a március elsejétől esedékes költségvetési lefaragások megindulása előtt találjanak megoldást a pénzügyekben, különben az amerikai haderő kevésbé lesz képes a rá leselkedő kihívásokra válaszolni.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »