EU-pénzek: megvan a kompromisszum

Létrejött a megállapodás az Európai Unió 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről a tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos brüsszeli tanácskozásán – jelentette be péntek délután Herman Van Rompuy, a tagállami csúcsvezetőket összefogó Európai Tanács elnöke.

    Az elfogadott dokumentumban az uniós kötelezettségvállalások felső határa 960 milliárd euró, az előirányzott tényleges kifizetések tervezett összege 908 milliárd euró a hétéves ciklusra. Ez azt jelenti, hogy az EU történetében első alkalommal, a következő hétéves periódusban (2014-2020 között) kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint eddig. Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök a csúcsot követő brüsszeli sajtótájékoztatóján bejelentette: Magyarország egy főre jutó európai uniós nettó támogatása annak ellenére nő, hogy az EU költségvetésének összege csökken. Elmondta, hogy Magyarország Litvánia után a második az egy főre jutó támogatásokat tekintve.

    Herman Van Rompuy szerint kiegyensúlyozott, növekedésösztönző költségvetésről állapodtak meg, amely „talán nem a legtökéletesebb költségvetés, de mindenki számára tartalmaz jó feltételeket”. Úgy ítélte meg, hogy a büdzsé jövőorientált, mértékletes, és figyelembe veszi az európai gazdasági nehézségeket.    

    José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke megjegyezte: az általa irányított testület, amely nagyobb kiadási tételeket indítványozott, annak örült volna, ha a tárgyalások az eredeti bizottsági javaslathoz „jobban hasonlító kimenetelhez vezetnek”, de elismerte, hogy a megállapodás „jó katalizátora lehet a növekedésnek és munkahelyteremtésnek”. Hangsúlyozta: a költségvetésben jelentősek a kohéziós támogatásra szánt összegek, és ezek a kifizetések jobban célozzák majd a növekedést és a munkahelyteremtést.

    A francia államfő, a német kancellár és a brit kormányfő elégedetten nyilatkozott a megállapodásról. Francois Hollande  kiemelte, hogy Párizsnak sikerült megőriznie az agrártámogatások eddigi rendszerét, amelynek Franciaország a legnagyobb haszonélvezője. Angela Merkel méltatta, hogy az alkufolyamat minden résztvevője kompromisszumkészséget mutatott, előnyökről mondott le. Elismerte, hogy Németország kénytelen lesz a jelenleginél többet befizetni az uniós kasszába, de ez – mint rámutatott – többek között a német gazdasági növekedésre vezethető vissza.

    Személyes sikerként beszélt David Cameron brit kormányfő az EU-költségvetéséről elfogadott megállapodásról. „Hasonlóan gondolkodó szövetségesekkel együttműködve ma sikerült elérnem, hogy megkurtítsák” a hétéves költségvetési periódus kiadási plafonját – mondta Cameron.

    A most megkötött politikai megállapodásról az Európai Parlamentnek (EP) is döntenie kell majd. A négy legnagyobb frakció vezetője szerint „ez a megállapodás nem erősíti, hanem gyengíti Európa gazdasági versenyképességét”, a csúcs részvevői olyan megállapodást fogadtak el, amely strukturális deficithez vezet, ez pedig nem megoldja a problémákat, hanem súlyosbítja azokat.

    A most kialkudott keretköltségvetés értelmében 2014 és 2020 között Magyarország egy főre jutó támogatása 712 ezer forint lesz, míg az idén záruló hétéves ciklusban ez 660 ezer forint volt. Ez utóbbival az ország a harmadik helyen állt a tagállamok között. Magyarországnak összesen 7080 milliárd forint jut, 20 milliárddal több, mint az idén záruló hétéves ciklusban. Orbán Viktor az összeg nagyságát úgy érzékeltette, hogy 20 ezer forintosokban hat, 500 eurósokban pedig egy tehervagont töltene meg.

    Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezen felül megmarad a korábban vitatott áfaelszámolás lehetősége, a projektek 75 százalékos uniós támogatási részaránya pedig 85 százalékra emelkedik Magyarország esetében. Ez évi 210 milliárd forint megtakarítást jelent a magyar büdzsének.

    A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a közép-magyarországi régió már nem számít elmaradottnak.

    „A legszegényebb négy magyar régiónak jutó támogatás nem csökken” – tette hozzá. 

    „Magyarország jobban teljesít a következő hét évben a fejlesztési források tekintetében, mint korábban” – mondta Orbán Viktor. Közölte: sikerült elkerülni, hogy a nagy költségvetési nyesés az agrártámogatásokat is érintse. A kormányfő a számos részterület közül kitért arra is, hogy 48 millió eurót sikerült kialkudni a fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelemre.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »