Emelkedett a Csehországba látogató külföldi turisták száma

Tavaly 13,65 millió vendég szállt meg a csehországi szállodákban és panziókban, 5,8 százalékkal több, mint 2011-ben – közölte csütörtökön a cseh statisztikai hivatal.

A kimutatás szerint a vendégek összesen 39,6 millió éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 3,5 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A szálláshelyeket döntő részben külföldi turisták vették igénybe, az átlagos szállásidő tovább csökkent. 

„A tavalyi eredmények azt mutatják, hogy az emberek kezdenek felocsúdni a válságból és újra többet utaznak” – kommentálta a számokat Václav Stárek, a cseh szállodák és vendéglők szövetségének (AHR) elnöke.

Úgy vélte, az eredmény jobb is lehetett volna, ha a cseh szállásadókat nem sújtaná magasabb adó, mint a szomszédos Németországban vagy Ausztriában. Míg Csehországban ezen a területen 15 százalék az áfa, addig Németországban 7, Ausztriában 10 százalék. Szakértők szerint Csehország legnagyobb regionális konkurense az idegenforgalom területén éppen Ausztria.

A cseh statisztikai hivatal adatai szerint 2012 utolsó negyedévében a külföldi turisták száma 4,7 százalékkal 2,82 millióra nőtt, a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakáké 7,48 millió volt, 3,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tavaly az egész évben 7,2 millió külföldi turista érkezett Csehországba, ami éves szinten 6,8 százalékos növekedés. A külföldiek 20,6 millió éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, 5,8 százalékkal többet az előző évinél. A turisták átlagosan 2,9 éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szállásokon.

A legtöbb külföldi turista tavaly is Németországból és Oroszországból érkezett Csehországba. A németek száma éves szinten 2,2 százalékkal 1,42 millióra nőtt, ők 4,6 millió éjszakát töltöttek el, ez 0,4 százalékos emelkedés. Oroszországból 698 ezren látogattak Csehországba, majdnem húsz százalékkal többen, mint 2011-ben. 

Tavaly jelentősen nőtt a kínai (34 százalék), a dél-koreai (33 százalék) és az amerikai (17 százalék) turisták száma is. 

Nagyon megugrott az érdeklődés az ötcsillagos szállodák iránt. Tavaly 1,05 millió vendéget fogadtak, 8,8 százalékkal többet, mint 2011-ben.

mti

Friss hírek