Megtorlást és háborút emleget a Global Times

Megtorlást és háborút emlegetett a Global Times című kínai napilap hétfői szerkesztőségi cikkében a japán-kínai szigetvita nyomán, mondván: Japán folyamatos provokációja Kína hírnevét tépázza, amire kénytelen lesz válaszolni Kína.

    Bár az új japán miniszterelnök, Abe Sindzo a hónapok óta húzódó szigetvitában a korábbinál már békülékenyebbnek mutatkozik, „héja stílusa nem fog változni, mint ahogyan a japán közvélemény jobbra tolódása sem” – írta a Global Times angol nyelvű kiadásában.    A lap szerint egyre több kínai teszi fel a kérdést, vajon lesz-e háború a két ország között, és bár egyik ország sem szeretné, a szigetvita akár egy fegyveres konfliktus kiváltó okaként is szolgálhat, amelynek kitörése az érzelmek elszabadulásához és nagyszabású katonai összecsapásokhoz vezethet. „A mélyen gyökerező Japán-ellenesség felszításának hihetetlen ereje lesz” – fogalmazott vészjóslóan a Global Times.    A lap a szigetekkel kapcsolatos japán provokációt Kína hírneve közvetlen megtépázásának nevezte. Ha a kínai kormány válasz helyett visszalépne, nevetség tárgyává válna, reakciója viszont a két ország közti katonai konfrontációhoz vezet – írta az újság, amely szerint a válaszadás az egyetlen lehetséges választás, és a kínai kormánynak azt kell átgondolnia, hogyan törje meg Japán arroganciáját az ázsiai-csendes-óceáni térség békéjének fenntartása mellett.    A lap szerint Kínának a konfliktussal kapcsolatosan mindkét fél által betartandó alapelveket kellene kijelölnie, amelyek Japán általi megsértése mindenki által megérthető megtorlást vonna maga után. Természetesen Japán válaszolhat erre, ami háborúhoz fog vezetni, „ebben az esetben Kína kénytelen lesz szembenézni Japánnal egy olyan katasztrófában, amelyet az Egyesült Államok szándékosan okozott” – írta a Global Times.    A japánul Szenkakunak, kínaiul Tiaojünek nevezett szigetcsoport körüli japán-kínai ellentét nyár óta fokozódik. A december közepi japán választásokon nyertes új japán vezetés korábban úgy fogalmazott, hogy a szigetvitában „nincs tere tárgyalásoknak”, a legutóbbi sajtóértesülések szerint ugyanakkor Abe Sindzo január elején diplomáciai küldöttséget kíván Kínába indítani a kétoldalú közti kapcsolatok helyreállításának érdekében.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »