Két éven belül szabadulhat Hodorkovszkij és Lebegyev

Két évvel csökkentette a Moszkvai Városi Bíróság csütörtökön az ex-olajmágnás, Mihail Hodorkovszkij és üzlettársa, Platon Lebegyev börtönbüntetését. A két orosz üzletember így 13 év helyett 11 év után, 2014-ben szabadulhat – írta a Ria hírügynökség.

A bíróság szóvívőjének elmondása szerint a bíró hatályában fenntartotta a bűnösséget kimondó ítéletet, ugyanakkor az orosz Büntető Törvénykönyv, azon belül is a gazdasági bűncselekmények közelmúltban történt módosításaira hivatkozott, mely enyhébben rendeli büntetni a pénzmosást.

A Jukosz olajóriás ex-vezetőjét, Hodorkovszkijt a novoszibriszki repülőtéren tartóztatták le 2003. októbere 25-én, majd csalás és adóelkerülés miatt ítélték el 2005-ben első fokon kilenc, majd nyolc év szabadságvesztésre. Lebegyev szintén adócsalás vádja miatt került rácsok mögé. 

A két orosz üzletembert 2010-ben 218 millió tonna kőolajból származó, 7,5 milliárd dollár ( kb. 1650 milliárd forint) nyereség sikkasztása, illetve pénzmosás vádjai miatt első fokon 14 évre ítélte el a Moszkvai Kerületi Bíróság. Ezt később 2011-ben 13 év szabadságvesztésre mérsékelték letartóztatásuktól számítva, így eredetileg 2016-ban kerülhettek volna szabadlábra. A mostani két éves enyhítés értelmében 11 év után szabadulhatnak, Lebegyev várhatóan 2014. július 2-án, Hodorkovszkij pedig 2014. október 25-én. 

A védelem szerint az új módosítások értelmében, mindkét elítélt letöltötte büntetését, és azonnal szabadon kell bocsátani őket. Az ügyvédek fellebbeztek továbbá a 2010-es ítélet ellen, de a bíróság mind a fellebbezést, mind azt a kérelmet, hogy Hodorkovszkijék már letöltötték büntetésüket, elutasította. 

Lebegyev korábban az Arhangelszk régió – ahol jelenleg börtönbüntetését tölti – bírósága előtt is fellebbezett az ítélet ellen. A kerületi bíróság két egymást követő tárgyaláson is csökkentette börtönbüntetését, de magasabb fokon mindkét alkalommal perújrafelvételt rendeltek el, így új eljárásra utasították az elsőfokú bíróságot. 

Vagyim Kljuvgant, Hodorkovszkij ügyvédje szerint a bíróság döntése „kis emberi könnyebbség”, de védence „ártatlan és azonnal szabadon kellene engedni”. A büntetés hátralevő része „a törvényellenes bírósági eljárás folytatása és lincselés” – nyilatkozta az ügyvéd a Reuters hírügynökségnek.  Hozzátette azt is, hogy a büntetés enyhítésének bejelentése Putyin éves sajtótájékoztatójához lett időzítve – olvasható a Hodorkovszkij honlapján közzétett nyilatkozatban. 

„A tolvajnak börtönben a helye”

Az orosz politikai ellenzéket támogató, és Putyin egyik legnagyobb kritikusának számító Hodorkovszkijt külföldi szakértők politikai fogolynak tekintik. Szimpatizánsai szerint a büntetőeljárás politikai megtorlás Vlagyimir Putyin, orosz elnök részéről. Putyin csütörtökön ismételten visszautasította ezt az állítást. 

Itt nincs szó személyes üldöztetésről. Semmi olyanról, melyet egyesek politikai ügyként prezentálnak. Próbált ő részt venni a politikában? Jogalkotó volt, vagy pártot alapított? Az ügy teljes egészében gazdasági bűncselekmény. A bíróság pedig meghozta döntését. Szeretném, ha mindenki hallaná: Nem befolyásoltam sem a törvény-végrehajtó, sem a bírói testületek tevékenységét.” – mondta Putyin Hodorkovszkijról moszkvai éves sajtótájékoztatóján. 

Putyin azt is elmondta, hogy a Büntető Törvénykönyv módosításai, melyek lehetővé teszik az adott bűncselekmény enyhébb büntetését, még Dmitrij Medvegyev elnöksége alatt születtek meg. Medvegyev, utolsó, elnökként megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Hodorkovszkij szabadon engedése „nem jelentene veszélyt”. 

Hodorkovszkij egyébként 2003-as letartóztatása előtt hat hónappal úgy nyilatkozott, hogy vagyonát – melyet a Forbes magazin 8 milliárd dollárra becsült akkor, ezzel pedig Oroszország leggazdagabb emberének számított – liberális ellenzéki pártok támogatására használná. Független politikai elemzők szerint azonban Hodorkovszkij nem jelentene valóban többé problémát az orosz vezetésnek, mivel az elmúlt években több, új ellenzéki vezető jelent meg a politikai palettán. 

Érdekesség, hogy nemcsak Hodorkovszkijt, mint a Kreml legnagyobb bírálóját gyanúsították meg gazdasági bűncselekmények elkövetésével. Egy másik orosz bíróság a héten hivatalosan is vádat emelt az ismert orosz ellenzéki politikus, és blogger, Alekszej Navalnij, és bátyja, Oleg ellen. A vád szintén csalás és pénzmosás. Navalnij jogszént főként korrupcióellenes kampányairól híres. De egy évvel ezelőtt ő volt az egyik vezetője a vitatott parlamenti választásokat követő Kreml ellenes tüntetésnek is. 

Jacsó Andrea

Friss hírek