Lemondott a letartóztatott mali miniszterelnök

Egy közel húsz katonából álló csoport rontott be Cheick Modibo Diarra mali miniszterelnök házába, ahonnan erőszakkal elhurcolták. Az elnök pár órával később televízión keresztül mondott le kormánya nevében az ország vezetéséről.

Cheick Modibo Diarra miniszterelnököt hétfőn bamakói otthonában tartóztatták le, állítólag az év eleje óta tartó puccs vezetőjének, Amadou Sanogonak utasítására. Pár órával később pedig az állami televízión keresztül bejelentette lemondását, írja a BBC News.

Az áprilisban kinevezett miniszterelnök egy átmeneti kormány élén állt, melynek a hatalmat hivatalos úton adta át a hadsereg röviddel a márciusi puccsot követően. A hatvanéves miniszterelnök támogatta azt az elképzelést, miszerint nyugat-afrikai katonákból álló fegyveres koalíciót kellene küldeni az ország északi részébe, amelyet az iszlamisták és a tuareg szeparatisták kerítettek hatalmukba.

Azonban az elnök és a hadsereg között feszültség alakult ki, amely az utóbbi hetekben egyre csak növekedett. Ennek oka az, hogy a hadseregen belül sokan ellenzik a külföldi beavatkozást, mondván, hogy csupán pénzügyi és logisztikai támogatásra van szükségük. A hadsereg szóvivője, Bakary Mariko szerint a miniszterelnök letartóztatására azért volt szükség, mert az veszélyeztette a politikai párbeszédet, ami késleltette volna a demokráciába való átmenetet. Állítása szerint Diarra „nyolc hónappal ezelőtt azért került a kormány élére, hogy segítsen Malinak visszaszerezni területi integritását, azonban azóta sajnos csak azon fáradozik, hogy korlátlan ideig maradjon hatalmon.”

Az állami televízióban adott beszédében Diarra nem adott világos magyarázatot döntésének hátteréről, csupán annyit mondott, hogy mivel az ország lakossága a nemzet jövője miatt aggódik, ezért kormányával együtt távozik az ország éléről. A miniszterelnököt állítólag nem sokkal franciaországi útja előtt tartóztatták le, ahová orvosi vizsgálat miatt kellett volna utaznia, mondta a szóvivő. Házába körülbelül 20 katona rontott be, akik erőszakkal vitték magukkal Katiba.

Mali északi részét az ENSZ a világ egyik potenciálisan leglobbanékonyabb részének nyilvánította. A márciusi puccsot követően az országrészt az iszlamista Ansar Dine, valamint a líbiai háborúból hazatérő tuaregek kerítették hatalmuk alá. Előbbiek az iszlám törvénykezést, a saríát is bevezették az általuk uralt területeken, amely a szomszédos országok körében ellenszenvet váltott ki. A több, mint fél éve tartó harcok eredményeként számos világörökségi helyszín is romba dőlt.

Bognár Bálint

Friss hírek