Egyre nagyobbak az egyenlőtlenségek Kínában

Tovább nőtt és már riasztó méretekhez közelít a társadalmi egyenlőtlenségek mutatója Kínában – derül ki egy friss kutatásból.

A kínai háztartások pénzügyi helyzetét vizsgáló kutatóközpont vasárnap közzétett jelentése arra figyelmeztet: a kelet-ázsiai ország társadalmi egyenlőtlenségeket tükröző Gini-mutatója 2010-ben 0,61 pontra nőtt. A 0 és 1 közötti skálán mozgó index 0 vége tökéletes jövedelmi egyenlőséget, a másik vége pedig teljes jövedelmi egyenlőtlenséget jelöl. A Gini-mutató globális átlagban 0,44-es értéket jelez. Kutatók szerint a 0,4 feletti érték komoly jövedelmi különbségeket jelent, a 0,5 pont feletti érték pedig súlyos társadalmi elégedetlenség kockázatát is előrevetíti.

A kínai vezetés utoljára 2000-ben közölte az ország hivatalos Gini-mutatóját, amely akkor 0,4212 ponton állt. A statisztikai hivatal indoklása szerint azóta azért nem hoztak nyilvánosságra új mutatót, mert a legfelsőbb jövedelmű rétegektől származó információ „nem kielégítő”, új hivatalos Gini-mutató a hivatalos tájékoztatás szerint legkorábban 2013-ban várható.

A Világbank becslése szerint a Gini-mutató 2005-ben 0,425 pont volt, a kínai társadalomtudományi társaság szerint 0,47 pont, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 2009-ben 0,48 pontra tette az index értékét. A pekingi városfejlesztési intézet a 2010-es értéket korábban 0,438 pontra becsülte, s azt hangsúlyozta: a kínai vezetés ura a helyzetnek.

A jövedelmi egyenlőtlenségek kérdése azért kulcsfontosságú, mert az nagyon komoly társadalmi elégedetlenségek kiindulópontját jelentheti az országban. A kínai társadalomtudományi akadémia a lakosság legnagyobb aggodalmait részletező rangsorában a kérdés évek óta az öt legfontosabb között szerepel. Hivatalos statisztikák szerint a társadalom egészén belül a leggazdagabb 10 százalék jelenleg huszonháromszorosát keresi a legszegényebb 10 százalék bérének. A jövedelmi aránytalanságok nemcsak város és vidék viszonylatában, de egyes iparágakon, vállalati típusokon és a céges hierarchia lépcsőin belül, valamint az ország különböző tartományai közt is jelentkeznek. A kérdés kezelését a leendő kínai vezetés előtt álló legnagyobb és legsürgetőbb kihívások közt említik az elemzők.

Kitekintő / MTI

Friss hírek