Mi marad a síiták jogaiból Bahreinben?

Péntek délben a dirazi mecsetben tartott beszédet Sheikh Isa Qassem síita vallástudós a muszlimok legfontosabb heti imaidőpontjában. Békés ellenállásra buzdította az ország többségét alkotó síita lakosságot, akik közül sokan nem jutottak el a helyszínre a rendőrség megerősített blokádja miatt. A feszült helyzetben a kormányerők sörétes fegyvereket és könnygázt is bevetettek, egy 16 éves fiú életét vesztette miközben üldözte a rendőrség. Múlt hónapban a kormány hatalmát jelezve betiltotta a tüntetéseket, a héten pedig állampolgárságától fosztott meg síita politikusokat, ellenzéki személyeket, ami komoly emberi jogi aggályokat vet fel.

Október végén a kormány hivatalosan betiltotta a tüntetéseket rendvédelmi okokra hivatkozva, ugyanakkor az új törvényi keretekkel sem tudták teljesen elfojtani a megmozdulásokat, így újabb lépés mellett döntött az ország vezetése, 31 bahreini ellenzéki, köztük egykori síita parlamenti képviselő állampolgárságát vette el az állam nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti igazgatója szerint a kormány a nemzetközi joggal ellentétesen cselekedett, amikor megfosztotta ezen személyeket állampolgárságuktól. Sheikh Qassem pénteki felszólalásában emiatt is elmarasztalta az ország vezetőségét.

Ellenzéki aktivisták szerint a listán olyan személyek kaptak helyet, akik valamilyen módon részt vettek a 21 hónapja tartó ellenállás megszervezésében. Egyesek közülük nem rendelkeznek kettős állampolgársággal, így az állam gyakorlatig hontalanná tette őket. Jawad Fairooz egykori parlamenti képviselő Londonban értesült a döntésről és mint kiderült még 13 hónap börtönbüntetésre is ítélték bahreini kormányellenes mozgalomban való tevékenységéért.

Az al-Wifaq egyik oszlopos tagja szerint, aki egyszerűen Matar néven nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, az állampolgári jogok önkényes elvétele tovább eszkalálja a konfliktust, vagyis az ellenzék újabb lökést kap a jogaiért való küzdelemben. Ezen kívül azzal vádolta meg a kormányt, hogy külföldi szunnitáknak adományozott állampolgárságot, hogy ezzel növelje a csoport létszámát Bahreinben, ahol az ország mintegy 70 százaléka síita.

Sheikh Qassem arról beszélt a pénteki ima után a fővároshoz közeli Diraz település mecsetében, hogy a békés módszereket kell szem előtt tartani az ellenállás megszervezése során és lehetőleg kerülni kell konkrét személyek támadását. Ugyanakkor a kormányt a nép akaratának meghallgatására sürgette, vagyis reformokat és nem személyi változást követelt.

A hívők jelentős részének nem sikerült eljutnia a ima helyszínére, a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre és számos ellenőrzőpontot állított fel, amely megfékezte a mecset felé özönlő tömeg egy részét. A Belügyminisztérium a hivatalos bahreini hírügynökség (BNA) weboldalán tette közzé nyilatkozatát, amely szerint a rendőrség azért akadályozta meg a több ezer síita hívő településre, illetve mecsetbe jutását, hogy ezzel elejét vegye a zavargásoknak, amely kialakulásának a biztonsági erők szerint igen nagy volt a kockázata, illetve a mecset befogadóképessége is megkövetelte a közbelépést. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kormány definíciója szerint jelenleg bármilyen felvonulás zavargásnak, rendbontásnak minősül és tilos.

Szemtanúk szerint a rendőrség az utakon felállított megerősített blokádokkal tette lehetetlenné, hogy a nem helyi lakosok bejussanak Dirazba. Eközben több személyt előállítottak, illetve Ali Radhi, egy 16 éves fiatal üldözés közben az autóútra futott és életét vesztette, miután egy civil jármű elgázolta. Az állam a hírekben beszámolt a halálesetről, amit balesetként könyveltek el, az ellenzéki al-Wifaq párt azonban a forradalom újabb mártírjaként gyászolja.

A Nemzetközi Szövetség az Emberi Jogokért szervezet szerint nagyjából 80 ember veszítette életét Bahreinben a tavaly február óta rendszeresen kiújuló zavargások során. A héten már öt ember meghalt házilag készített bombák robbantása után, amivel a kormány a libanoni Hezbollahot vádolta. A bahreini kormány ténynek állítja be a síita szervezet, illetve a síita Irán szerepét az ellenállás megszervezésében, ezzel szemben a vádlottak tagadják, hogy kapcsolatban állnának a bahreini síita ellenzékkel.

Éva Ádám

Friss hírek