Nem kapnak elég segítséget az erőszak áldozatai

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) kétnapos találkozóra hívta a tagállamok újságíróit az uniós elnökséget betöltő Ciprus fővárosába, Nicosiába. Az Intézet legújabb kutatásai eredményeit kívánta megosztani a résztvevőkkel a nők elleni erőszak témakörében, valamint bemutatta legújabb projektjét, a Forrás – és Dokumentációs Központot, amely jövő év júliusában indul útjára. A szervezők reményei szerint a rendezvény lehetőséget teremtett arra, hogy a meghívottak révén minél több uniós polgárhoz jusson el az EIGE üzenete.

A résztvevők megtudták, hogy az Intézet hamarosan közzéteszi a „Nők elleni erőszak” témájában készített jelentését, mely különös figyelmet fordít az áldozatok támogatására. Az általuk végzett kutatásból kiderül, hogy a családon belüli erőszak továbbra is széles körben elterjedt, azonban a legtöbb tagállamban még mindig magánügyként kezelt kérdés, így az áldozatoknak szinte esélyük sincs arra, hogy megfelelő segítséget kapjanak.

Uniós kötelezettségvállalások

A párkapcsolati erőszak tízből kilenc áldozata nő az Európai Unióban; közülük a fizikailag bántalmazottak aránya 12-35 százalék. Az EU és intézményei mind elkötelezetten küzdenek a nők elleni erőszak ellen különböző cselekvési tervek és egyezmények révén; ilyenek a Nők Chartája (2012), az Európai Bizottság A nők és férfiak közötti egyenlőségre vonatkozó stratégiája (2010–2015), valamint a Stockholmi Programra vonatkozó cselekvési terv. A legújabb és leghatékonyabb nemzetközi jogi eszközöket mégsem az unió, hanem a strasbourgi székhelyű Európa Tanács nők elleni erőszak, illetve a párkapcsolati erőszak minden formája elleni hatékony fellépésről szóló egyezménye (Isztambuli Konvenció) kínálja az áldozatok számára.

Az egyezmény megköveteli az államoktól, hogy általános és azonnali, rövid és hosszú távú speciális szolgáltatásokat (pl. jogi, pszichológiai és foglalkoztatási tanácsadás, biztonságos szállás, egészségügyi ellátás, szociális és pénzügyi támogatás) nyújtsanak az erőszak áldozatainak, valamint járuljanak hozzá ezek finanszírozásához.

A tagállamok nem nyújtanak elegendő támogatást

Az Intézet jelentése átfogó képet nyújt a női áldozatok számára rendelkezésre álló speciális szolgáltatások jelenlegi helyzetéről az EU mind a 27 tagállamában és a rövidesen csatlakozó Horvátországban.

“Az EIGE kutatása bizonyítja – mondta Ioana Borza, a kutatás vezetője – hogy a jelenlegi támogatási szolgáltatások nem felelnek meg az igényeknek, elégtelenek és egyenlőtlenül oszlanak el az egyes országokban, valamint a finanszírozásuk is következetlen. Emellett az áldozatokkal foglalkozó szakemberek számára nincs kötelezően előírt képzés, az EU tagállamok által kidolgozott nemzeti programok többsége nélkülözi a nyomon követést és értékelést, a jogi intézkedésekből hiányzik az erőszak nemi alapú meghatározása és a védelmi rendelkezések végrehajtása sem hatékony.

Zalaföldi Alexandra

Felkapott hírek

Friss hírek