Berlusconi menti, ami még menthető

Silvio Berlusconi egyre népszerűtlenebb pártját az elszigetelődés veszélye fenyegeti. A volt kormányfő kétségbeesetten próbál szövetségeseket találni a baloldallal szemben és egy jobbközép unió reményében kész félreállni. Nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy az általa keményen kritizált Mario Monti lesz a mérsékeltek jelöltje. A pártokhoz intézett felhívása vegyes fogadtatásra talált. Mindeközben a Szabadság népe háza táján újabb botrányok borzolják a kedélyeket.

Hadrianus császár hagyomány lett Berlusconiéknál

Az olasz sajtó szenzációra éhes római képviselői alighanem azon törik a fejüket, hogy lassan letáboroznak Hadrianus császár templomának közelében. Silvio Berlusconi pártja, a Szabadság népe (PdL) ugyanis a jelek szerint nem változtat a jól bevált helyszínen, ha fontos tényeket kíván tudatni a nagyvilággal. Alig két hete párttársa könyvbemutatójának alkalmából Berlusconi itt kritizálta Merkel és Monti tevékenységét. Most ismét az ókori templom és ismét egy könyvbemutató. Ezúttal azonban maga a párt vezetője a téma, a szó pedig a főtitkáré, Angelino Alfanóé.

A lét lehet a tét a PdL-nek

„A jobbközép egyesítése céljából Berlusconi kész félreállni” – jelentette be Alfano. Ezzel kezdetét vette a belső feszültségek, korrupciós botrányok és a közvélemény kutatások riasztó eredményeinek terhe alatt roskadozó Szabadság népe kétségbeesett küzdelme annak érdekében, hogy a tavaszi választásokon ne szenvedjen vereséget és ne szigetelődjön el egy második Monti-kormány megalakulása esetén. A fő ellenség a baloldal, amellyel szemben a PdL egyedül nem képes hatékonyan fellépni, ezért ismét szövetségesekre lenne szüksége – ehhez azonban áldozatokat kell hozni.

Berlusconi, az áldozat

Az áldozat maga Silvio Berlusconi, aki egy nappal később, október 9-én saját TV csatornái egyikének adott interjújában, patetikus hangnemben beszél önfeláldozó szándékáról. A volt kormányfő kijelentette, az ország érdekében áll félre, ahogy minden eddigi politikai lépésével is kizárólag szeretett országának javát szolgálta. Az egyik balközép párt vezetője, Antonio Di Pietro erre reagálva a következőképpen fogalmaz: „soha sem túl késő megmenteni Olaszországot. Berlusconi első jó cselekedete, hogy nem jelölteti magát”.

Egyedül maradhat a PdL?

Alfano hallgatóságában helyet foglalt a kereszténydemokraták (UDC) vezetője, Pier Ferdinando Casini is, aki számára a volt miniszterelnök visszalépése a feltétel, hogy ismét hajlandó legyen a Szabadság népével szövetségre lépni. A PdL főtitkára éppen ezért nyilvános, explicit felhívást intézett hozzá: „ha Berlusconi nem jelölteti magát, jogod, lehetőséged és kötelességed, hogy lejátszd ezt a meccset annak érdekében, hogy egyesítsük a mérsékelt szárnyat. Kedves Pier, neked kell vállalkoznod erre a kihívásra”. Casini minderre hidegen és visszafogottan reagált: Berlusconi pálfordulásaival kapcsolatban bizonytalan, a PdL-t teszi felelőssé „a mérsékeltek örökségének eltékozlásáért” és nem kíván egy új koalíció élére állni.

Összefogás helyett kritikák

Casini vádjai és Berlusconi replikája nem sok jóval kecsegtet a Szabadság népe számára; a felek nem hogy közeledni, de egyenesen távolodni látszanak egymástól. A PdL vezetője elutasította a megbízhatatlan természetére vonatkozó kritikát, mivel szerinte mind a politikai, mind a privát életében konzisztensen járt el, és nem érti, hogyan engedhetett meg magának Casini egy ilyen elhibázott és a valóságtól elrugaszkodott kijelentést. Állítása szerint az UDC vezetője egyenesen bűnt követ el azzal, ha nem kívánja a mérsékeltek egységét szolgálni, hiszen így a baloldal kezébe adja az országot. Berlusconi nem csak a kereszténydemokratákat, hanem a kisebb pártokat is „fegyverbe szólítja”, mivel a baloldal elleni küzdelemben mindenki számára kötelező a részvétel. Ez azonban nem ilyen egyszerű, figyelmeztet Gianfranco Fini, a Jövő és Szabadság Olaszországért (FLI) párt vezetője, aki szerint az egységet nem lehet Berlusconi visszalépésére és a baloldal elleni „keresztes hadjáratra” építeni. A szövetség csak úgy jöhetne létre, ha egy közösen kidolgozott, reformer kormányprogramra épülne, melynek középpontjában a törvények tisztelete és Európa áll.

Monti megítélése

„Angelino, megfeledkeztél Montiról” – figyelmeztette kollégáját Casini a könyvbemutatón, mondván a miniszterelnök nem csak egy szükségmegoldás, akibe bele lehet kapaszkodni, hanem egy független kormányfő. Casini tehát kitart Monti mellett, Alfano viszont csak akkor fogadná el a meghosszabbított mandátumot, ha a miniszterelnök jelöltetné magát. Kemény álláspontja azonban egyre inkább mérséklődni látszik. A La Repubblica olasz napilap szerint Berlusconi számára az a lényeg, hogy kormányon maradhasson, még akkor is, ha azt Monti vezeti, aki a PdL vezetőjének korábbi nyilatkozata szerint túl engedékeny a baloldallal és Merkellel is. „Egyáltalán nem zárom ki annak lehetőségét, hogy Mario Monti legyen a jobbközép mérsékeltek vezetője” – nyilatkozta a volt kormányfő, bár kihangsúlyozta, hogy a potenciális miniszterelnök jelöltek listáján más nevek is szerepelnek.

A PdL-t még az ág is húzza – északon…

Ha a Szabadság népének vezetősége Polverini lemondása után azt gondolta, ennél már nem lehet rosszabb, tévedett: újabb botránytól hangos a sajtó, amelynek főszereplője szintén egy PdL-hez tartozó politikus, Lombardia tartományi tanácsának egyik tagja. Domenico Zambettit a hét elején tartóztatták le, a vád szerint kapcsolatban állt a ’ndranghetával, a dél-olasz Calabria régió szervezett bűnözésének északi képviselőivel, akiknek szavazatokért cserében pénzt kínált. Egy voks 50 eurót ért, összesen pedig mintegy 200 ezer euró vándorolt a calabriai maffiózók zsebébe. A csendőrség szerint precedens nélküli esetről van szó, hiszen észak-olasz politikusról még sosem derült ki, hogy szavazatokat vásárolt volna a ’ndrangheta bűnözőitől. A tanács vezetője elhatárolódik a vétkesektől és nem hajlandó lemondani.

… és délen

A milánói eseményekkel egy időben egy másik olyan kellemetlenség is történt, amely Olaszország történelmében egyedülálló: a belügyminiszter feloszlatta Reggio Calabria városi tanácsát, miután bebizonyosodott, hogy az olasz csizma orrában található települést irányító politikusok egy része is kapcsolatban állt a ’ndranghetával. A vádlottak padján a Szabadság népének tagjai szép számmal képviseltetik magukat.

Reset gomb a PdL-nek

„Meg kell nyomnunk a reset gombot” annak érdekében, hogy minden hibás működés megszűnjön a pártban – jelentette ki Angelino Alfano. A lombardiai botránnyal kapcsolatban a PdL főtitkára azon a véleményen van, hogy a tanács vezetője, Roberto Formigoni ártatlan és a helyén kell maradnia, azonban le kell nulláznia és elölről kell kezdenie mindent. Az eset egyébként kísértetiesen emlékeztet a Lazio régióban, szintén a PdL háza táján, szeptember végén kitört közpénzsikkasztási botrány forgatókönyvéhez, mely a tartományi elnök lemondásához vezetett és amellyel kapcsolatban akkor Berlusconi is hasonló nyilatkozatot tett. Formigoni egyelőre azonban a helyén marad és – a főtitkár utasítását követve – bejelentette a tanács feloszlatását. Az újrakezdés szellemében Alfano drasztikus döntéseket ígér, amelyeket a pártnak decemberig meg kell hoznia. Kérdés: elég lesz-e pár hónap a Szabadság népe számára, hogy mindent újjáépítsen a semmiből?

Tóth Barbara

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »