Szaúd-Arábia nemzeti egysége az Aszad-rezsim ellen

A szaúdi uralkodó tőle szokatlanul indulatosan nyilvánított véleményt a jelenleg is hatalmon lévő szír rezsim vallást és emberiességet figyelmen kívül hagyó agresszív intézkedései miatt. Mára ez az ítélet nemzeti egységet kovácsolt Szaúd-Arábiában. A társadalmon belül konszenzus alakult ki a tekintetben, hogy már nem elég adományt gyűjteni, a fegyveres beavatkozás Szíriában szükséges.

Az egyébként nyugodt természetű és általában háttérbe húzódó Abdullah bin Abd al-Aziz növekvő türelmetlenségének adott hangot a Szíriában mind tovább húzódó polgárháborús helyzet miatt. Az uralkodó 2011-ben elsőként ítélte el Bassár al-Aszadot a konfliktus kezdetekor. ” Vagy a bölcs utat választja a kormány, vagy a zűrzavar és bukás mélységeibe süllyed” – üzente a szír vezetésnek. A két ország közötti viszony azonban már jóval korábban, Rafiq Hariri 2005-ben történt meggyilkolásakor megromlott. A szaúdi állampolgársággal is rendelkező libanoni exminiszterelnök likvidálásában feltételezések szerint a szír kormánynak is szerepe volt. Az uralkodó számára fájdalmas esemény volt ez és ellenszenvet váltott ki benne Aszaddal szemben – mondja Robert Lacey Szaúd-Arábia szakértő a Washington Postnak nyilatkozva.

A politikai konfliktus másik sarokköve az Aszad kormány és Irán baráti kapcsolata. Így háborítatlanul folyik a pénzügyi és fegyver tranzakció a síita állam és libanoni pártfogoltja, a Hezbollah között. A szaúdi vezetés a szír elnök eltávolításával az ellenséges hatalomnak számító Irán közel-keleti szerepét gyengítheti.

A hivatalos álláspont és a civil kezdeményezések azonossága történelmi jelentőségű konszenzust eredményez. A legtöbben egyetértenek abban, hogy konkrét katonai beavatkozásra vagy minimum a Szabad Szír Hadsereg határozott támogatására van szükség. A lakosság közvetlen kapcsolatban áll szír állampolgárokkal, egyrészt a nagyjából egy millió főnyi szíriai vendégmunkás, másrészt a konfliktus kirobbanása óta 90 ezernyi oda érkező menekült révén. Az uralkodó lehetőséget biztosított ezen személyek tartózkodási engedélyének többszöri ingyenes meghosszabbítására.

A határozott álláspont ellenére a szaúdi kormány eddig nem tett lépést bármilyen jellegű beavatkozásra. A kormány ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy hivatalos csatornákon keresztül sem fegyvereket sem zsoldosokat nem küldött Szíriába. A vallási vezetők toborzó tevékenységét pedig elítélte és szankcionálta. Félő, hogy számos fiatal csatlakozik dzsihádista jellegű csoportokhoz, amelyek hosszú távon mind a Nyugat, mind Szaúd-Arábia számára biztonsági problémát jelenthetnek.

Szaúdi újságírók értesülései szerint Abdullah király tervei között szerepelt, hogy nehéz fegyverzetet, többek között vállról indítható rakétákat biztosít a szír ellenállók részére, de amerikai nyomásra elvetette az ötletet. A nyugati politikusok attól tartanak, hogy a fegyverek nem a szír ellenálló, hanem más radikális csoportok bitrokába kerülnének.

Míg fegyveres támogatás hivatalosan nem történt, adományok már a szír konfliktus kezdete óta gyűlnek a rászorulók támogatására. Gazdag szaúdiak több százmillió forint értékű adományt juttattak el az első napoktól a menekültek számára. A Washington Post riportere által megszólított Bashir al-Azem, egy Szaúd-Arábiában élő szír állampolgár saját bevallása szerint eleinte humanitárius céllal küldte el megtakarított vagyona egy részét Szíriába, a konfliktus ezen fázisában azonban már nem bánja, ha ezt az összeget fegyverekre fordítják.

A New York Times hétvégi beszámolója szerint a szaúdi és katari fél jelentős pénzadományokkal támogatja a szír ellenállást, illetve illegális fegyvertranzakciók is eljutottak a Szabad Szír Hadsereghez. A Time korábbi riportja, amely ismeretlen forrásokra hivatkozik, szintén említést tesz egy bizonyos Okab Sakr, libanoni állampolgár tevékenységéről, aki a török-szír határon keresztül szaúdi forrásból származó fegyverrel és munícióval támogatja a szír ellenállás különböző frakcióit.

Szíriába eddig kevés szaúdi érkezett, akik egyénileg döntöttek úgy, hogy a felkelők oldalán harcolnak a rendszer megdöntéséért. Sheik Hamad bin Khalifa al-Thani, a katari emír szeptember végén felszólalt az ENSZ Közgyűlésén. Beszédében egy arab politikai és katonai koalíció összehívására szólított fel, amely szíriai katonai beavatkozást valósíthat meg. Szaúd-Arábia egyelőre nem csatlakozott a javaslathoz. A társadalmi egység és az ebből származó fokozódó nyomás azonban e lépés megtételére sürgeti a szír nép védelme érdekében felszólaló uralkodót.

Éva Ádám

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »