Bocsánatkérést vár a Tusványos szervezőitől a MOGYE rektora

Bocsánatkérésre szólította fel szerdán a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezőit Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora, amiért – állítása szerint – anélkül jelentették meg nevét a rendezvény programfüzetében, hogy meghívták volna.

A rektort a Tusványos zárónapján, szombaton megrendezett, „Merre tovább MOGYE?” című pódiumbeszélgetésre várták a szervezők, ahol a magyar nyelvű orvosképzés intézményen belüli önállósági törekvéséről, illetve annak elszabotálásáról rendeztek fórumot.

Azamfirei szerdán sajtóértekezletet hívott össze Marosvásárhelyen, hogy bejelentse: ő semmilyen meghívót nem kapott a Tusványosra. Szerinte a távollétét ilyen körülmények között úgy értelmezhették a jelenlévők, hogy őt nem érdekli a MOGYE-n belüli román-magyar viszony. A rektor úgy vélekedett, hogy szándékos lejáratásáért a szervezők nyilvános bocsánatkéréssel tartoznak neki.

„Egy ilyen udvariatlan gesztust nem lehet véletlennek tekinteni, ezt csak szándékos hitelrontásként lehet értelmezni. Ebből is látszik, hogy mennyire szavahihetőek azok, akik a magyar orvosképzés felszámolásával vagy az oktatási törvény megsértésével vádolták a MOGYE-t. Ha engem meghívtak volna, valószínűleg elmentem volna, mert egyaránt kommunikálni szeretnék mindkét féllel” – mondta a rektor.

Bozsó Imre, a Tusványos programfelelőse az MTI érdeklődésére elmondta: Azamfireit július 18-án e-mailben hívták meg, a levelet pedig a MOGYE rektori hivatalának címezték, mert azt szerették volna, hogy az egyetemet akkor is képviselje valaki, ha a rektor esetleg nem ér rá részt venni a fórumon.

„Természetesen a meghívó román nyelvű volt, és külön kiemeltük, hogy a MOGYE magyar tagozatáról szóló előadásra hívjuk meg. Meghagytuk telefonos elérhetőségeinket is a részletek tisztázása érdekében, egy záró bekezdésben pedig azt kértük a rektor úrtól, hogy amennyiben ő nem tud eljönni, akkor bízzon meg valakit, aki képviseli a beszélgetésen az egyetemet” – magyarázta Bozsó. A programfelelős hozzátette, hogy nem kaptak választ a rektortól.

„Nem akartunk abban a hibába esni, hogy nem tesszük ki a nevét, mert ha mégis megjelenik, akkor azzal kompromittálódunk, hogy persze meghívtuk, ő eljött, s akkor mégsem akarjuk, hogy részt vegyen” – mondta Bozsó Imre, aki szerint habár visszajelzés nélkül hozták nyilvánosságra a meghívott előadó nevét, de másokkal sem járnak el másképp, ezért nem hiszi, hogy bocsánatot kellene kérniük.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »