Ötvenéves a német-francia barátság

Az euróválság kezelésének kérdésében ugyan kibékíthetetlen ellenfelek, vasárnap azonban mégis egységesnek látszott a „Frangela-tengely”: ötven éve, 1962. július 8-án Konrad Adenauer és Charles de Gaulle közösen ünnepelte meg a német-francia kibékülést. A jeles nap alkalmából Reimsben emlékezett meg a német kancellár és francia kollégája a kibékülés napjáról. A két politikus az országaik között fennálló különlegesen jó viszonyt méltatta.

A június végi EU-csúcs óta először Németország és Franciaország vezetői találkoztak egymással hivatalos keretek között. Angela Merkel német kancellár és François Hollande francia köztársasági elnök múlt vasárnap Reimsben találkozott, hogy a két nép közötti baráti viszonyról és az európai integrációról emlékezzenek meg. Mindketten hangsúlyozták, hogy az euróválság okozta kihívásokat közösen, vállvetve oldják meg a többi európai partnerrel. „Európa többet jelent számunkra a közös valutánál”- emelte ki beszédében a német kancellár. „Kontinensük számára pedig elengedhetetlen a jó német-francia viszony. Ez a kapcsolat meghatározóan formálta az európai egységet”- folytatta Angela Merkel.

Merkel szerint Európában most igen fontos, hogy a múlt hibáin és mulasztásain felülkerekedjünk. „A gazdasági és valutaunió politikai tökéletesítéséhez pedig pontosan ez szükséges… Bízom benne, hogy Európa megerősödve fog kijönni ebből a válságból.” Még a francia köztársasági elnök is – aki a válságkezelést egészen más utakon képzeli el, mint Angela Merkel – elismerte a két nemzet közötti együttműködés különleges jelentőségét: „… barátságunk átíveli Európát”- mondta Hollande. „Ez a barátság pedig segíthet abban, hogy az aktuális kihívásokat, mint például a közös valuta védelme vagy az energiapolitika, sikeresen kezeljük”- nyilatkozta a francia elnök.

1962. június 8-án Konrad Adenauer és Charles de Gaulle a reimsi katedrálisban a kibékülés tiszteletére rendezett közös misén vett részt, feledvén a második világháborús emlékeket. A két államférfi által megkezdett békülési folyamatot pár hónappal később a német-francia baráti szerződés aláírása követte, ami a mai napig is szoros együttműködési keretet biztosít a két nemzet között. Angela Merkel méltatta a két államférfi által meghozott, a megértési politikára épülő döntést. A német kancellár szerint: Adenauer és de Gaulle ötven évvel ezelőtt a történelem egy sötét korszakát zárta le, ami megteremtette a német-francia barátság alapjait. A Hollande-dal való találkozást „a két ország és nép közötti kölcsönös megértés nagyszerű jelzéseként” értékelte Merkel. Beszéde végén a német kancellár franciául intézte szavait a jelenlevőkhöz a reimsi katedrális előtti pódiumról: „Éljen a német-francia barátság!”

Merkelhez fordulva a francia köztársasági elnök így szólt: „Azt szeretném önnek javasolni, hogy egy újabb küszöböt átlépve helyezzük új alapokra a kapcsolatunkat. Barátságunkat tovább kell mélyíteni. Fontos, hogy a fiataloknak olyan értékeket adjunk tovább, amelyeket országaink egyformán osztanak, mint például a szabadság, a demokrácia, az igazságosság, a méltóság és az egyenlőség”- jegyezte meg François Hollande. A program részeként a két vezető ellátogatott az észak-francia Reimstől nagyjából 40 kilométerre lévő Saint-Etienne-a-Arnes-ban lévő német katonai temetőhöz, ahol több mint 12.000 katona sírja található.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »