Tóásó-ügy: az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottsághoz fordult a védelem

A bolíviai úgynevezett terrorista összeesküvési ügyben megvádolt Tóásó Előd ügyvédje az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottsághoz (CIDH) fordult felülvizsgálati kérelemmel, hogy elérje védence – és az általa ugyancsak képviselt horvát-bolíviai Mario Tadic – szabadon bocsátását a La Paz-i San Pedro-börtönből, mivel már több mint három év óta tartják itt fogva őket, ami sérti az előzetes letartóztatásban lévők maximális fogva tartási idejét szabályozó bolíviai törvényeket.

Gianni Prado a Los Tiempos című bolíviai lap honlapjának szombati tudósítása szerint arról tájékoztatta a sajtót, hogy kérvényt adott be a CIDH-hez, és ebben kéri a 2009-ben kezdődött ügy felülvizsgálatát, a testület elé tárva a bolíviai igazságszolgáltatás által elkövetet mulasztásokat.

A védőügyvéd emlékeztetett arra, hogy a latin-amerikai ország törvényei szerint egy büntetőjogi eljárás nem húzódhat három évnél tovább, nem is szólva az előzetes letartóztatás idejéről. „Az előzmények alapján majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (Amerikai Államok Szervezetének testülete) befogadja ügyünket, s azt visszautalja a bírósághoz, majd a terroristaügyben megszüntetik az eljárást” – mondta Prado a sajtónak nyilatkozva.

Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz városban lőtték le a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot.

A terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását július 23-ra halasztotta május végén az illetékes La Paz-i ítélőtábla elnöke. A vád alá helyezett 39 személy többségének egészségi állapotát szem előtt tartva egyúttal a tárgyalás helyszínének megváltoztatásáról is döntöttek, a következő meghallgatás a bolíviai főváros helyett Santa Cruzban lesz.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »