Líbia válaszúton

A médiafigyelem középpontjában álló szíriai és egyiptomi történések után újra fontos esemény készülődik Líbiában is: a nehézségek ellenére választásra kerül sor, amely sorsdöntő az ország egysége szempontjából, illetve vízválasztó a líbiai demokratizálódásban és az állami intézményrendszer kiépítésében.

A Líbiai Nemzeti Kongresszus megválasztására 2,7 millió líbiai járul az urnákhoz. A 2012. évi XIV. törvény első paragrafusa értelmében, százhúsz egyéni mandátum szerezhető, nyolcvan képviselő pedig  országos listáról jut majd a felálló, népképviseleti szervbe, amelyekért tizenöt társadalmi szervezet és párt száll harcba.

A választások szűkebb értelemben döntenek a Líbiai Nemzeti Kongresszus összetételéről, amely a következő szakaszban kinevezi a miniszterelnököt és a hatvanfős alkotmányozó testület tagjait. Amennyiben az alkotmányt ez utóbbi testület a törvényben előírt, százhúsz napon belül kétharmados többséggel plusz egy szavazattal elfogadja, népszavazás dönt róla. A későbbiekben, ha az alkotmány átmegy a népszavazáson, az abban rögzített választási törvénynek megfelelően száznyolcvan napon belül általános választásokra kerül sor, az országos igazságszolgáltatás, és az Egyesült Nemzetek Szervezete felügyelete alatt.

A szombati választások másik tétje, tágabb értelemben pedig nem más, mint Líbia integritása. Az ország, amelyben a megbuktatott Kaddafi rendszer törzseket és térségeket játszott ki egymás ellen, és amely a diktátor bukása után is, rivalizáló klánok és régiók laza halmaza maradt, gyakorlatilag egy lépésre van a föderalizmustól.

A Kaddafi elleni felkelés bölcsőjének számító Bengáziban máris nagy elégedetlenséget váltott ki az, hogy a Líbiai Nemzeti Kongresszus majdani tagjainak csak egyharmadát adhatják, és több politikai és társadalmi szereplő is bejelentette, hogy a választások kisiklasztásán lesznek. A Líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács, amely a Kaddafi megbuktatása utáni rendszer jelképe, fennhatósága névleges és népszerűtlen, amely kifejezésre jut abban a tényben, hogy a tényleges hatalmat különféle fegyveres csoportok tartják kezükben, veszélyeztetve az ország egységét.

A választásokon a valószínűsíthetően legerősebb formáció, a Muszlim Testvériség politikai szárnyához köthető Igazságosság és Építkezés Pártja, amely a Líbiai Nemzeti Kongresszus megszerzhető mandátumainak mintegy negyedére számíthat. Ám a nagy mutatvány most nem a választások megnyerése lesz, hanem az, hogy a királyság, illetve a Kaddafi időszak évtizedein át demokratikus jogaiktól megfosztott líbiai társadalom többsége számára elfogadható eredmény szülessen. 

Iványi Márton

Friss hírek