Erősödő katonai jelenlét a Perzsa-öbölben

Az Egyesült Államok szép csendben jelentős katonai erősítést költöztetett a Perzsa-öbölbe annak érdekében, hogy megakadályozza az iráni hadsereg minden lehetséges kísérletét a Hormuzi-szoros lezárására, továbbá hogy növelje a harci repülőgépek számát, amelyek csapást mérhetnek Irán belső területeire is, ha a nukleáris program patthelyzete rossz irányba indulna. A telepítés része egy régóta tervezett programnak, melynek célja részben ez, hogy megnyugtassák Izraelt az iráni történések miatt.

Most, hogy az USA és szövetségesei sokkal szélesebb körben alkalmazzák embargót az iráni olajexportra, így kényszerítve az országot, hogy vegye komolyan a tárgyalásokat a nukleáris program korlátozására vonatkozóan, a katonai telepítés jelentős kockázatokat hordozhat magában, akár a Forradalmi Gárda haderejének fegyveres fellépését is. Irán jelenleg naponta körülbelül másfél millió hordó olajat exportál az egy évvel ezelőtti 2 és fél millióhoz képest.

A térségbe telepített egységeknek a legjobban látható elemei a haditengerészet hajói, melyek nagymértékben megnövelték a szoros felügyeletének hatékonyságát, és ha Irán lezárná a létfontosságú olajútvonalakat, újranyithatnak egy keskeny vízi utat. A haditengerészet megduplázta a régióba irányított aknakutató hajók számát, nyolcra.

Tavasz végén F-22es lopakodók és régebbi F-15C harci gépek kerültek két külön bázisra a térségben az állandó légi ellenőrzés erősítése miatt. Ezek a további egységek lehetővé teszik az Államok hadereje számára Irán belső területeire a csapásmérést, és a part menti rakétaállomások ellen is bevethetők. A Ponce a Pentagon első úszó támaszpontja a Perzsa-öbölben, amely bázisul szolgálhat katonai hadműveletekhez és humanitárius segítségnyújtáshoz egyaránt, ám elsődleges feladata az aknamentesítés koordinálása.

Egy anonimitását kérő magas rangú tisztviselő mondta, az üzenet Iránnak nyilvánvaló: „Ne is gondoljanak a szoros lezárására. Ne próbáljanak hajókat küldeni, mert az öböl alján fogják végezni.”

Ez a növekvő katonai fellépés Obama elnöknek a legutolsó és valószínűleg a legfontosabb tesztje lesz a Fehér Ház által kétvágányúnak nevezett Irán elleni politikában. Az elnöki kampány javában zajlik, ráadásul ellenfele, Mitt Romney gyengekezűnek titulálta a nukleáris probléma kezelésében, miközben Obama próbál erősnek mutatkozni anélkül, hogy válságba billentse a régiót. Az elnöknek Izraelt támogatásáról kell biztosítania úgy, hogy eközben az izraeliek mégse lássák egy Irán elleni megelőző támadás lehetőségét a jelenlétben. Az Olimpiai Játékok kódnevet viselő titkos művelet azt a célt szolgálta, hogy az izraeliek belássák, hogy hatékonyabb módok is vannak az iráni program lelassítására, mint a közvetlen légi csapások. Az Olimpiai Játékok cyber-támadással próbálta aláásni Irán dúsítási képességeit.

John Kerry szenátor, a Külügyi Bizottság elnöke kifejezte, hogy a kormányzatnak meg kell találnia a finom egyensúlyt a katonai jelenlét növelésében. „Az embereknek tudniuk kell, hogy komolyak a szándékaink, ugyanakkor teret kell hagyni a békés megoldás lehetőségének is. Nagyon fontos, hogy ne tegyünk olyan lépéseket, amelyek félreérthető üzenetet sugallhatnak.”

Kevés az esély rá, hogy a növekvő nyomás eléri a kívánt hatást. Az Iránnal folytatott tárgyalások patthelyzethez vezettek. Eddig Irán fáradhatatlanul ellenállt minden erőfeszítésnek, amely az – atombomba-készítésben használt típussal közel megegyező fajtájú – urándúsítás leállítását célozta.

Válaszul a szigorodó nyugati szankciókra, az EU csatlakozására az embargóhoz, Irán kijelentette, hogy Hormuzi-szoros szabad közlekedését nem feltétlenül fogja tiszteletben tartani, továbbá rakéta-tesztelésbe kezdett. A Pentagonban megerősítették, hogy Irán képes lehet lezárni a létfontosságú útvonalat, legalább átmenetileg, köszönhetően az aknamentesítő csapatok létszámának erőteljes növelésének.

A Védelmi Minisztérium tisztviselői hangsúlyozták, hogy az amerikai erők a Perzsa-öbölben nem csupán a potenciális nukleáris fenyegetés miatt szükségesek, hanem Irán regionális hegemón ambíciói miatt is.

Bár mindig nehéz kiigazodni Irán szándékain, amerikai haditengerész tisztek jelezték, hogy a Perzsa-öbölben állomásozó iráni hajók mindeddig tartózkodtak a közvetlen provokációktól. Irán eközben elkezdte felszerelni a szoros környékén a hadihajóit rövid hatótávú rakétákkal.

Obama elnök igyekszik bővíteni katonai kapcsolatait az Öböl Menti Együttműködési Tanács hat tagállamával (Szaúd-Arábia, Kuvait, Bahrein, Katar, Egyesült Arab Emírségek és Omán).

Bernáth Márk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »