Újraírják Egyiptom alkotmányát

A Kairóban ülésező országgyűlés újratárgyalta, hogyan épüljön fel az a 100 fős testület, amely az új egyiptomi alkotmány megírására hivatott. Habár korábban már megegyeztek a bizottság összetételében, a bíróság felfüggesztette azt, miután vita alakult ki annak összetételéről, az iszlamistákkal szemben álló ellenzék kivonult a tárgyalásokról, mert úgy vélte, a Muszlim Testvériség erőfölénye nem teszi lehetővé, hogy a testület megfelelően képviselje az egyiptomi társadalom sokszínűségét.

Mohamed Husszein Tantawi tábornagy, a Legfelsőbb Katonai Tanács (Scaf) vezetője kedden felszólította a nemzeti parlamentet, hogy válassza ki minél hamarabb az alkotmányozó testület tagjait, ellenkező esetben a Scaf maga fogja összeállítani a bizottságot. A katonai vezetés és a 22 frakció tárgyalását követően megszületett a megegyezés és arról is döntöttek, hogy a kidolgozott alkotmányt a parlamentnek kétharmados többséggel jóvá kell hagynia.

A megállapodás szerint 39 mandátummal rendelkeznek majd a parlamenti képviselők, amelyeket a nemzetgyűlésbeli arányuknak megfelelően kapnak. Így a Muszlim Testvériség által alapított Szabadság és Igazságosság Pártja, amely a parlament közel felét teszi ki, 16 megbízottat küldhet, míg a második legnagyobb frakció, a szalafista párt (al-Nour) hét embert delegálhat a testületbe. 21 közéleti személyiséget fognak kiválasztani kedden, akik a szakszervezetek 13 meghatalmazottjával együtt szintén a bizottság tagjai lesznek. Az új alkotmány megírásában részt vesz majd kilenc jogi szakértő és hat bíró is, akik közül egy-egy a Legfelsőbb Katonai Tanácsot fogja képviselni. Mindemellett öt megbízottat delegálhat az Al-Azhar Egyetem (a szunnita iszlám egyik legfontosabb intézménye) és négyet az egyiptomi kopt ortodox egyház.

Kántor Adrienn

Friss hírek