Elítélték a korrupt őrnagyot

Hat hónapot tölt rácsok mögött az iraki szolgálata alatt kenőpénzt elfogadó őrnagy.

Az Egyesült Államok hadseregének őrnagya beismerte bűnösségét, miszerint elfogadott húszezer dollárt egy iraki szállítmányozótól a helyi katonai bázison töltött szolgálata idején. Hat hónap szabadságvesztésre ítélték, melyet szövetségi börtönben fog eltölteni.

A negyvenkét éves texasi Christopher Bradleyt továbbá a pénz visszafizetésére kötelezték a Védelmi Minisztérium javára.

A szövetségi ügyészek tájékoztatásából kiderült, Bradley volt megbízva, hogy az iraki hadsereg egy egységének segítsen katonai bázist felállítani. Történt mindez 2008-ban az iraki Mosulban, a Diamondback nevezetű támaszponton. Azzal vádolták, hogy kenőpénz fejében megengedte egy helyi vállalkozónak a belépést a bázis egy lezárt területére, így megkerülve a teherautók be- és kirakodásának biztonsági előírásait, és veszélynek kitéve az amerikai katonatársait. Cserébe a vállalkozótól két alkalommal elfogadott tíz-tízezer dollárt tartalmazó borítékot.

„Az ügyben kiszabott ítélet annak a következményeit demonstrálja, hogy mi vár azokra a személyekre, akik Irakban visszaélnek hivatalos pozíciójukkal saját pénzügyi haszon fejében” – mondta Stuart Bowen, az iraki újjáépítés Különleges Főfelügyelője. „Többszöri megvesztegetésért kedvezőbb elbánásban részesíteni egy iraki vállalkozót, ezzel a katonatiszt nemcsak a törvényt sértette meg, hanem a hazájától kapott bizalmat is semmibe vette.”

Bradley rendfokozatának sorsa még kérdéses, ám karrierje megpecsételődött.

Bowen hivatala jelenleg körülbelül száz hasonló iraki szabálytalanság ügyében nyomoz.

Bernáth Márk

Friss hírek