Békefenntartókat öltek meg Elefántcsontparton

A libériai határ közelében járőröző ENSZ-békefenntartókon ütöttek rajta fegyveresek, hét nigeri származású katonát és nyolc civilt megölve. A támadás a helyieket pánikba ejtette, sokan az erdőkbe és Libéria felé menekültek.

Járőrözés közben ismeretlen fegyveresek lesből támadva hét ENSZ-békefenntartót és nyolc helyi civilt öltek meg Elefántcsontparton. A támadás a nyugati Tai régióban történt, ahol az ENSZ korábban már megemelte a helyi misszió (az UNOCI) katonai jelenlétét, mivel a fegyveres milíciák egyre nagyobb fenyegetést jelentettek a civil misszióra – adta hírül az Al Jazeera.

Az érintett települések lakosai között pánik ütött ki, sokan el is menekültek. A helyszínen több, mint 40 békefenntartó maradt, hogy biztosítsák a védelmet a fegyveresekkel szemben. Ban Ki-mún ENSZ-főtitkár felháborodásának adott hangot, de egyszersmind jelezte, hogy a csapatokra továbbra is veszély leselkedik.

A 2010-s választások során az akkor hatalmon lévő Laurent Gbagbo elnök kiáltotta ki magát győztesnek, miközben a voksolást valójában ellenfele, Alassane Ouattara nyerte meg. Az ellenzék csak több hónapos harcok során tudta megszerezni a hatalmat, ebben segítségükre voltak az ENSZ és Franciaország csapatai is. Gbagbót végül 2011. április 11-én fogták el, jelenleg Hágában tárgyalják ügyét, melyben emberiesség elleni bűntettekkel vádolják.

Az ország nyugati része továbbra is rendkívül instabil, mivel a bukott elnök híveinek erőszakos és fegyveres megnyilvánulásai azóta is komoly gondot jelentenek. A Human Rights Watch jelentése szerint 2011 júliusa óta legalább 40 ember meggyilkolása írható a számlájukra. Az UNOCI 2003 óta van jelen az Elefántcsontparton. Jelenleg 11 000 katona, megfigyelő és rendőr teljesít szolgálatot. A misszió kezdete óta 60 katona, 15 rendőr, egy megfigyelő és 14 külföldi és helyi munkatárs esett el.

Rabb Imre

Friss hírek