Kiszabadultak az észak-koreai fogságból a kínai halászok

A Hszinhua (Xinhua) kínai állami hírügynökség jelentése szerint hazatérhetett a 13 napig észak-koreai fogságban tartott 28 kínai halász. A három hajó és legénysége helyi idő szerint hétfőn reggel 7 órakor érkezett meg az észak-kelet Kínában található Talien (Dalian) város kikötőjébe. A kínai halászok május 8-án estek észak-koreai fogságba a Kína és a Koreai-félsziget közt elterülő Sárga-tenger kínai fennhatóság alá tartozó vizein.

A korábbi hírek 29 halász fogságáról számoltak be, ám utólag kiderült, hogy egyikük tengeri betegség miatt még a fogságba ejtés előtt elhagyta hajóját, amiről a kapitány nem tudott, így rosszul tájékoztatta a hatóságokat. Megérkezésük után egy helyi kórházba szállították őket kivizsgálásra. Többségük a kimerültséget leszámítva jó egészségügyi állapotban van.

A hírügynökség beszámolói kevés információt tartalmaztak az ügy részleteit illetően. Továbbra sem egyértelmű, hogy miért és pontosan kik ejtették fogságba a halászokat, valamint azt sem lehet tudni, hogy Kína végül beleegyezett-e a hajónként követelt körülbelül 47 ezer dolláros (kb. 11 millió forint) váltságdíj kifizetésébe. Fogva tartásuk ideje alatt Peking többször kérte az észak-koreai hatóságokat, hogy biztosítsák a kínai állampolgárok jogait és garantálják biztonságukat.

A halászok fogságba kerülése miatt kialakult diplomáciai vihar érzékenyen érintette mind Kínát, mind Észak-Koreát. Valójában érthetetlen, hogy az egyedül Kína támogatására és segítségére számítható Észak-Korea miért állította ilyen kellemetlen helyzet elé a két ország kapcsolatait. A világtól elzárt rezsim az egy hónappal ezelőtt végrehajtott kísérleti rakétafellövésével már kivívta Peking haragját és nemtetszését. Nem egyértelmű tehát, hogy az új vezetője legitimitásának megerősítésére törekvő Észak-Korea mit akart elérni egy ilyen lépéssel, az ügy ugyanis csak tovább szította a két szomszédos ország közti ellentéteket.

Palócz Eszter

Friss hírek