Egyre nő az elégedetlenség Maliban

Pár órával azután, hogy a mali junta megállapodott a térség gazdasági szervezetével, az ECOWAS-szal, elégedetlenkedők százai tódultak az utcára. Üzenetük világos: nem kérnek Traoréból és inkább a katonaság kezébe adnák a vezetést.

Djibrill Bassole, Burkina Faso-i külügyminiszter, a Nyugat-Afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) tárgyalója vasárnap bejelentette: sikerült megállapodni a mali juntával az ország vezetéséről. Erre azért volt szükség, mert lejárt az átmeneti államfő, Dioncounda Traoré negyven napos mandátuma. A megállapodás részleteit homály fedi, annyi azonban bizonyos, hogy Traoré megbízatását meghosszabbították, így a puccsisták vezetője, Amadou Sanogo kapitány nem foglalhatja el az államfői széket. Cserébe viszont korábbi államfőknek kijáró fizetést kap.

Martin Vogl bamakói újságíró tudni véli, hogy az ECOWAS ezután nem ragaszkodik ahhoz, hogy a katonák vonuljanak ki a politikából. Sanogo úgy nyilatkozott: „elvben” megállapodás született, de „további lépéseket kell tenni ahhoz, hogy mindent a helyére tegyünk, hogy az állam intézményeit megszilárdítsuk; addig is, mi Bamakóban maradunk.”

A bejelentést követően nem sokkal feldühödött emberek tömege tódult ki Bamako utcáira, akik nem kérnek Traoréból, és inkább a hadseregben látják a hónapok óta tartó krízis megoldását. Az elégedetlenkedők Traoré- és ECOWAS-ellenes jelszavakat skandáltak, majd égő autógumikkal eltorlaszolták a fontosabb utakat és a hidakat. A tömeg egy része, a helyiek szerint több száz fő az elnöki palota ellen indult, ahol a Traoré védelmére kirendelt testőrök a tüntetők közé lőttek. Három ember meghalt és többen megsérültek, de így sem tudták feltartóztatni a támadókat, akik bejutottak az épületbe és letépték a Traorét ábrázoló képeket, majd magát az átmeneti elnököt is megverték.

Bakary Mariko, a katonai junta egyik szóvivője szerint az ájult Traorét „azonnal kórházba szállították. (…) Súlyosan bántalmazták és a ruháit is letépték.” A 70 éves politikus – mint később kiderült – szerencsére csak könnyebben sérült, hétfő este már elhagyhatta a kórházat.

A hírek szerint a tüntetés és a palota ostroma mögött Sanogo-párti politikusok állnak. A nemzetközi közösség ezért arra szólította fel a juntát és a többi szervezetet, hogy ne gördítsenek akadályokat a békés átmenet elé, különben szankciókat vezetnek be Mali ellen.

A nemzetközi segélyszervezetek eközben attól tartanak, hogy a kaotikus állapotok miatt még súlyosabban sújthatja az országot az éhínség, ami ellen csak és kizárólag egy egységes, központi és erős kormányzat tud hatékonyan fellépni. Egységre lenne szükség továbbá az Észak-Maliban lázadó csoportok elleni fellépéshez is.

Weszprémy Gábor

Friss hírek