Kormánypárti győzelem a Dominikai Köztársaságban

A Dominikai Köztársaságban rendezett elnökválasztást a kormánypárt jelöltje, Danilo Medina nyerte meg. Az eredményt nem ismerte el az ellenzék, választási csalásra hivatkozva, noha Medinának a belviszályok megoldásán kívül más problémákkal is szembe kell néznie a jövőben.

A vasárnap rendezett elnökválasztáson eldőlt, hogy Danilo Medina lesz a Dominikai Köztársaság új elnöke az elkövetkezendő négy évben. A jelenleg kormányzó Dominikai Felszabadulás Pártjának (Partido de la Liberación Dominicana-PLD) jelöltje a szavazatok 51 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, a Dominikai Forradalmi Párt (Partido Revolucionario Dominicano-PRD) színeiben induló Hipólito Mejía 46 százalékot kapott. Ez az eredmény a 2000-es választás fordítottja, mivel a két politikus már akkor is megmérkőzött, noha az Mejía győzelmével végződött.

Az ex-elnök és pártja nem ismeri el az eredményt, részrehajlással vádolja a Központi Választási Bizottságot (Junta Central Electoral-JCE), a választások estéjén Mejía azt nyilatkozta, hogy „az ország visszatért a totalitarizmusba”, az eddig elhangzott érvek egyike, hogy a JCE lezárta azokat a választási jegyzőkönyveket, amelyekben a Dominikai Forradalmi Párt jelöltje nyert, azért, hogy a kormánypárt támogatottját hozza előnybe.

Közben a választásokat megfigyelő nemzeti és nemzetközi csoportok, köztük az Amerikai Államok Szervezetének küldöttei jelentéseikben említik, hogy mindkét párt oldaláról előfordult szavazatvásárlás. Arra is felhívják a karibi ország figyelmét, hogy a következő választásokon a hivatalában lévő elnök ne avatkozzon bele a kampányba.

Francisco Javier García, a győztes jelölt kampányfőnöke az „elsöprő”  jelzővel illette a győzelmet, véleménye szerint a kormánypárt ezzel bebiztosította helyét. Danilo Medina, frissen megválasztott elnök győzelmi beszédében arra kérte riválisát, hogy rendezzék kapcsolatukat. Az összes politikai erőt felszólította az együttműködésre, azért, hogy a jövőben javítani tudják a dominikaiak életszínvonalát. Medina hangsúlyoztat, hogy betartja majd a kampányprogramban tett ígéreteit, azaz támogatni fogja a külföldi befektetéseket, a szabadkereskedelmi megállapodás lehetőségét a szomszédos Haitivel, és hogy a gyerekekért, a fiatalokért, és a nőkért fog dolgozni, mivel nélkülük nem győzhetett volna. Elmondta, hogy elsőként Juan Boschnak, az ország első elnökének, a két legnagyobb párt alapítójának mauzóleumát látogatja meg, győzelmét is neki ajánlotta. „Augusztus 16-tól kormányra lépünk, hogy folytassuk, azt, ami jól halad, kijavítsuk, ami rossz és elvégezzük, amit eddig nem végeztek el” – zárta beszédét. 

A leendő kormány legfőbb feladatai között szerepel a gazdasági fejlődés fenntartása, mivel az utóbbi évben a Nemzetközi Valutaalap szerint 4,5 százalékkal bővült a 10 millió lakosú ország gazdasága. A növekedés új befektetéseket hozott, azonban a társadalomnak nem mindegyik rétegét érintette a fejlődés. A szigetország továbbra is küzd a munkanélküliséggel, a szociális biztonságról szóló törvény is módosításra szorul, és egyre égetőbbé válik a tömegközlekedés reformja.

A drogkereskedelemmel szembeni intézkedések meghozása egy új kihívást jelent. A Dominikai Köztársaság földrajzi elhelyezkedése miatt  fontos útvonala lett a Kolumbiából érkező kábítószer-szállítmányoknak, amelyeknek célja Európa, az USA valamint Kanada piacai. Az Egyesült Államokba érkező kokain 8 százaléka innen származik.

Kiemelt feladat a Haitivel való határviták rendezése, mivel második kereskedelmi partnerről van szó. A két állam a 2010-es nagy földrengés után került jobb viszonyba, a haiti menekültek sokasodó száma Dominikában mára már egy megoldandó problémává vált.

A jelenleg harmadik mandátumát töltő dominikai elnök, Leonel Fernández számára nem is alakulhattak volna jobban az események. Nyíltan szerepet vállalt Medina kampányában, ő maga azért nem jelöltethette magát ismét, mert egy alkotmánymódosítás megtiltja, hogy egymás után kétszer elnökké választhassák, noha négy év múlva nem lesz akadálya annak, hogy megmérettesse magát. A lakosság körében általános elfogadottságnak örvendő Fernández népszerűsége eléri a 60 százalékot, az sem mellékes, hogy feleségét Margarita Cedeńo de Fernándezt alelnökké választották vasárnap. Ez pedig arra utal, hogy a leköszönő elnök ezen túl általa próbálja politikai terveit véghezvinni. Leonel Fernández augusztus 6-án hagyja el hivatalát, 2016-ig kérdés marad, hogy véglegesen-e.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »