Utolsó csepp lehet a tévés műsorvezető elszólása

A CCTV riportere tovább élezte az amúgy sem kiegyensúlyozott Peking–Manila kapcsolatot, azáltal, hogy a Fülöp-szigeteket Kína részének nevezte.

Médiafiaskó és tüntetések miatt fokozódott a héten a Kína és az USA-szövetséges Fülöp-szigetek közötti szigetvitát övező viszálykodás. Olaj volt a tűzre a Kínai Központi Televízió (CCTV) riporterének, Hi Csiának (Hi Jia) elszólása, amely szerint a Fülöp-szigetek Kína részét képezik. Ezzel valószínűleg a műsorvezető csupán azt szerette volna mondani, hogy a két ország által vitatott Huangjan (Huangyan) sziget Kínához tartozik. A riportot eltávolították ugyan a CCTV honlapjáról, ám az továbbra is megtalálható számos online felületen. A bemondó elszólását több nacionalista hangvételű blog is felkarolta.

A két ország rossz viszonya lépten-nyomon tapasztalható, Manilában – a Csiáéhoz hasonló megnyilvánulások következtében – kínai zászlót égettek, amelyre válaszul Kína utazásra nem ajánlottnak minősítette a Fülöp-szigeteket. Május 11-én közel kétszázan tüntettek Kína manilai nagykövetsége előtt, „Kína, hagyd abba a filippínók üldözését!” és „Békét teremts, ne háborút!” szlogeneket skandálva. Peking korábban arra kérte fülöp-szigeteki fővárosban tartózkodó a kínai állampolgárokat, hogy a tüntetések idején ne menjenek az utcára, illetve kerüljék az összetűzést a helybéliekkel.

Kína fellépése a szigetek feletti szuverenitás mellett a területen találhat mélytengeri olaj- és földgáz tartalékokkal is magyarázható. Kína azt állítja, hogy a Dél-kínai-tenger közepén található apró szigetek hozzá tartoznak, és így a vízfelület fennhatósága is őt illeti meg. Manila az USA támogatását élvezi, erre ígéretet is kapott Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől és Leon Panetta védelmi minisztertől az elmúlt héten. A dél-kínai-tengeri szigetviták összesen hat országot érintenek. Kína és a Fülöp-szigetek mellett Vietnam, Brunei, Malajzia és Tajvan is igényt tart egyes területekre.

A tüntetések ellenére a diplomáciai síkon csillapodni látszik a feszültség. Manila hivatalosan is megerősítette, hogy nem célja a Huangjan sziget körüli feszültség növelése, illetve elkötelezett az ügy diplomáciai rendezése mellett. Hong Lej (Hong Lei) kínai külügyi szóvivő megerősítette a hírt, amely szerint a két ország helyreállította diplomáciai kapcsolatát. Majd hozzátette: Peking továbbra is elvárja, hogy a Fülöp-szigetek tiszteletben tartsa Kína szuverenitását a sziget fölött, és tartózkodjon minden olyan tevékenységtől, amely súlyosbíthatja a helyzetet.

A konfliktus kezdete április elejére datálható, amikor a Fülöp-szigeteki haditengerészet nyolc kínai halászhajót tartóztatott fel a két ország által vitatott hovatartozású vizeken. A halászokat megkísérelték letartóztatni, ám ekkor két kínai katonai megfigyelőhajó jelent meg, amelyek a kivezényelt Fülöp-szigeteki hadihajó és a halászok közé álltak, így a halászhajók sikeresen el tudtak menekülni.

Tamás Ágoston

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »