Örületes a gazdagok mennyisége a városban

Az előző évhez képest több mint 6 százalékkal nőtt a legalább 10 millió jüan, több mint 5 százalékkal pedig a legalább 100 millió jüan vagyonnal rendelkezők száma a múlt évben a kelet-kínai Sanghajban.

Jelenleg a 140 ezret is meghaladja a legalább 10 millió jüan (350 millió forint) vagyonnal rendelkező magánszemélyek száma Sanghajban, vagyis minden 165. városlakó ebbe a kategóriába esik, arányuk pedig éves szinten 6,1 százalékkal nőtt – derül ki a sanghajiak vagyonát felmérő idei jelentésből. 

A Hurun Kutatóintézet és a Gao Fu Club független pénzügyi tanácsadó cég által összeállított tanulmány az ennél gazdagabbakat, a legalább 100 millió jüan (3,5 milliárd forint) vagyont magukénak tudhatók csoportját is megvizsgálta, számuk jelenleg 8.200-ra tehető, ami 5,1 százalékos növekedés az előző évhez képest. A jelentésből az is kiderül, hogy a szupergazdagok, vagyis a legalább kétmilliárd jüannel (70 milliárd forint) rendelkezők száma 250, az ő együttes vagyonuk 538 milliárd jüant (18,8 ezer milliárd forint) tesz ki, ami a város tavalyi GDP-jének csaknem egyharmada.    

A város gazdagainak fele üzletember, egyötödük befektető, 15 százalékuk ingatlannal foglalkozik, fennmaradó 15 százalékuk pedig felső szintű vállalatvezető. A leggazdagabb városlakó a 64 éves ingatlanfejlesztő, Liu Jong-hszing (Liu Yongxing), vagyona 41 milliárd jüant (1,4 ezer milliárd forint) tesz ki. A legtehetősebb sanghaji születésű Je Li-pej (Ye Lipei), szintén ingatlanfejlesztő, 17 milliárd jüanjével (595 milliárd forint) a listán a hetedik. A leggazdagabbak közt van a korábbi NBA-játékos Jao Ming (Yao Ming) is, a 32 éves kosárlabda-sztár vagyona 1,2 milliárd jüant (42 milliárd forint) tesz ki.    

Kínában egyébként nem Sanghajban él a legtöbb milliomos, a legtehetősebbek Pekinget és a dél-kínai Sencsent (Shenzhen) választják leggyakrabban lakóhelyükként.

MTI / Szerencsi Ágnes

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »