A Dunában találták meg az egykori líbiai miniszter holttestét

A Dunában találta meg az osztrák rendőrség Shukri Ghanem, volt líbiai miniszterelnök és olajipari miniszter holttestét. A rendőrség szerint erőszaknak nincs nyoma, de a halál pontos okát majd a boncolás után lehet megállapítani. „Lehet, hogy csak nem érezte jól magát vagy rosszul lett és a vízbe esett” – tette hozzá a szóvivő.

A korábban miniszterelnöki pozíciót is betöltő politikus szaktanácsadóként dolgozott egy bécsi székhelyű cégnek, miután emigrált a Kadhafi vezette Líbiából és csatlakozott az ellenállókhoz. Ghanem már korábban is járt és élt Bécsben, az OPEC találkozókon vett részt, mint líbiai miniszter és itt élt, mint OPEC kutatási igazgató, majd pedig családjával mióta elhagyta hazáját.

A líbiai forradalom során ő volt az egyik legrangosabb tisztviselő, aki szembe fordult Moammer Kadhafival, egykori nyilatkozatában tűrhetetlennek nevezte a líbiai vérontást. Júniusban egy olasz hírügynökségen keresztül jelentette be, hogy emigrált azzal a céllal, hogy „csatlakozzon azon fiatal líbiaiakhoz, akik a demokráciáért harcolnak”. A volt miniszter azt is hozzátette, hogy nem dolgozik együtt az Átmeneti Nemzeti Tanáccsal, amely Líbia jelenleg is legitim kormánya.

Németh Orsolya

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »