A Dunában találták meg az egykori líbiai miniszter holttestét

A Dunában találta meg az osztrák rendőrség Shukri Ghanem, volt líbiai miniszterelnök és olajipari miniszter holttestét. A rendőrség szerint erőszaknak nincs nyoma, de a halál pontos okát majd a boncolás után lehet megállapítani. „Lehet, hogy csak nem érezte jól magát vagy rosszul lett és a vízbe esett” – tette hozzá a szóvivő.

A korábban miniszterelnöki pozíciót is betöltő politikus szaktanácsadóként dolgozott egy bécsi székhelyű cégnek, miután emigrált a Kadhafi vezette Líbiából és csatlakozott az ellenállókhoz. Ghanem már korábban is járt és élt Bécsben, az OPEC találkozókon vett részt, mint líbiai miniszter és itt élt, mint OPEC kutatási igazgató, majd pedig családjával mióta elhagyta hazáját.

A líbiai forradalom során ő volt az egyik legrangosabb tisztviselő, aki szembe fordult Moammer Kadhafival, egykori nyilatkozatában tűrhetetlennek nevezte a líbiai vérontást. Júniusban egy olasz hírügynökségen keresztül jelentette be, hogy emigrált azzal a céllal, hogy „csatlakozzon azon fiatal líbiaiakhoz, akik a demokráciáért harcolnak”. A volt miniszter azt is hozzátette, hogy nem dolgozik együtt az Átmeneti Nemzeti Tanáccsal, amely Líbia jelenleg is legitim kormánya.

Németh Orsolya

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »