200 millió kínai betegszik meg évente szennyezett étel fogyasztása miatt

Minden évben a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett étel fogyasztása következtében – hangzott el egy hétvégi, élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos konferencián.

Az adat – idéz a sina.com hírportál a konferenciáról – a baktériummal, élősködőkkel szennyezett, a káros hozzáadott anyagokat és a természetből származó méreganyagokat tartalmazó ételekre vonatkozik. Az élelmiszer-biztonság kérdése évek óta komoly problémát jelent a kelet-ázsiai ország számára, ahol a termelők többsége – a minél nagyobb profit reményében – gyenge minőségű árut kínál jó minőségű áruként feltüntetve. Kivételt a kérdésben a nagy nemzetközi áruház- és étteremláncok sem jelentenek: idén már a McDodald’s, a Carrefour, tavaly év végén a Wal-Mart cégeket is szabályszegésen érték.

A legutóbbi hónapokban ruhafestéket, tintát, viaszt és mérgező vegyi anyagokat is találtak egyes élelmiszerekben. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) tavaly év végi felmérése szerint a kínai lakosság az élelmiszer- és gyógyszerbiztonságot nevezte meg első helyen a leginkább bizonytalanná tévő dolgok listáján.

A kínai vezetés a minőségi előírások és az azok megszegéséért kiszabható büntetés szigorításával harcol az élelmiszer-biztonság növeléséért. A főváros, Peking azt tervezi, hogy az élelmiszerhamisításon kapottakat egy életre eltiltja az élelmiszer- és a hozzá kapcsolódó iparágaktól. Országos szinten félszáz adalékanyag betiltása és a használható adalékanyagok jobb szabályozása szerepel a sürgős teendők listáján.

MTI

Friss hírek