Éhségsztrájk az asztrahányi választások után

Egész Oroszországot lázba hozta a március 4-én tartott asztrahányi polgármester választás kapcsán kitört botrány. Az Igazságos Oroszország párt a közvéleménykutatások szerint igen népszerű jelöltje, Oleg Sein, a hivatalos közlemény szerint a szavazatok 29,96 százalékát szerezte meg, és csalással vádolta meg az Egységes Oroszország győztes jelöltjét, Mihail Sztoljarovot. A Választási Bizottság tagadja a vádakat és a érvényesnek kiáltotta ki a választásokat.

Oleg Sein, Asztrahány polgármester jelöltje a vitatott választások után, március 16-ától éhségsztrájkba kezdett 12 támogatójával együtt – akik mára már 17-en vesznek részt a tiltakozó akcióban. Egyik első közleményükben kijelentették, hogy addig nem hagynak fel a sztrájkkal, amíg nem érvénytelenítik a választásokat. Az érvénytelenítéshez azonban a 203 asztrahányi választási körzetből legalább 51-ben érvénytelennek kellene nyilvánítani az eredményt.

Sein, a csalásokat több hivatalos dokumentummal, jegyzőkönyvekkel, videófelvételekkel próbálja bebizonyítani. Számos megfigyelői beszámolót igyekszenek átnyújtani a bíróságnak, amelyek a választások tisztaságának megsértéséről szólnak. Ezen kívül a megfigyelők által készített videófelvételeken látni lehet, hogy nem engedték meg számukra a szavazócédulák megtekintését, ezzel pedig Seint idézve, „komédiává változtatták a választásokat”. Több felvételen látható az is, hogy az asztrahányi rendőrség kivezeti a teremből a megfigyelőket, akik a rendellenességekre igyekeztek felhívni a választási bizottság figyelmét. Más felvételeken tisztán hallani, miszerint a bizottság elnöke azt az utasítást adja a munkatársainak, hogy írják azt a szavazatszámot, amit ő mond. A legtöbb jegyzőkönyv arról számol be, hogy rendellenességeket tapasztaltak, és a szavazatok számlálása vagy meg sem történt, vagy meghamisították az eredményeket. Egyes megfigyelők arról is beszámoltak, hogy miután az adott körzetben rögzítették az eredmények kihirdetését, ami szerint Sein kapott több szavazatot, reggelre megfordult az eredmény, és már Mihail Sztoljarov neve mellett szerepelt az eredetileg Seinre leadott szavazatok száma.

Sein követői fehér szalagot viselnek – a polgári ellenzéki mozgalom szimbólumát. Már több mint húsz napja nem vettek magukhoz ételt a sztrájkolók, így az orvosok aggódnak az egészségükért. A RIA-nak nyilatkozó Jelizaveta Glinka orvos szerint, aggodalomra adhat okot Sein és társainak állapota. 

A hét közepén Sein hívei a megyei választási bizottság épületéhez vonultak tüntetni, de a rendőrség kordont állított fel, és a két fél összetűzése után, a tüntetők visszavonultak az éhségsztrájk helyszínére.

Szergej Udalcov, a Baloldali Front elnöke is megjelent Asztrahányban szolidaritást vállalva az éhségsztrájkolókkal, valamint részt vett a szimpátiatüntetésen is, amelynek Alekszej Navalnij ismert orosz blogger volt az egyik főszervezője. Udalcovot másnap egy moszkvai metrókijáratnál vették őrizetbe, miközben az asztrahányi eseményekről tartott sajtótájékoztatót. Rajta kívül több ellenzéki személyt is őrizetbe vettek – tudatta az Interfax.

Közel egy hónappal a sztrájk megkezdése után az Igazságos Oroszország vezetője, Szergej Mironov Asztrahányba utazott és biztosította támogatásáról Seint, valamint a liberális ellenzék ismert képviselői, Szergej Parhomenko politológus és a Jabloko ifjúsági csoportjának tagjai is a helyszínre utaztak, valamint folyamatosan érkeznek a városba az ország különböző részeiből a polgárjogi aktivisták. A hétvégén pedig több városban is szimpátia tüntetéseket szervezetek, és egynapos éhségsztrájkot tartottak a Sein iránti szolidaritásukat kifejezve. 

Vlagyimir Putyin április 11-én a Dumában reagált az éhségsztrájkra. Beszédében elmondta, hogy furcsának tartja, hogy nem a bírósághoz fordult jogorvoslatért, hanem inkább éhségsztrájkba kezdett. Ezen kívül minden olyan kérdés elöl kitért, ami a márciusi önkormányzati választásokon elkövetett csalásokra utalt. Putyin kijelentései után az Igazságos Oroszország képviselői kivonultak az ülésről, mivel gorombának tartották Putyin reakcióját.

Gerő Mária

Friss hírek