Szudán és Dél-Szudán: folytatódik az erőszak

A kedden Dél-Szudán által elfoglalt Heglig városát követően jelenleg is heves csaták folynak a 41 kilométerre található Kersana városában – írja a Sudan Tribune. Egyes források szerint a Dél-Szudáni Hadsereg (SPLA) hamarosan átveheti az ellenőrzést a határváros felett, amit Dél-Szudán sajátjának tart.

Az al-Dzsazíra ezzel párhuzamosan a szudáni csapatok előretöréséről számol be. Az északi alakulatok megközelítették a kedden elfoglalt Hegliget, amely stratégiai szempontból kulcsfontosságú, Szudán olajtermelésének felét ugyanis ez a város adja. A két ország között kitört összecsapásokban számos létesítmény megsérült.

Dél-Szudán bejelentette, hogy hajlandó kivonulni a vitatott területekről, amennyiben a kivonulást az ENSZ felügyeli. A tavaly függetlenedett Dél-Szudán és Szudán határvonala továbbra sem tisztázott, ami egyre fokozódó ellentétekhez vezet a két nemzet között.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »