Lengyel pénzügy: “Elismerjük a döntés alapját, de nem értünk egyet annak mértékével”

A lengyel pénzügyminiszter tartózkodott a keddi Ecofin-csúcs szavazásán, amikor az Európai Unió pénzügyminiszterei úgy döntöttek, hogy 2013-tól befagyasztanak 145 milliárd forintnyi lehívható kohéziós támogatást Magyarország részére, ha a kormány június 22-ig nem bizonyítja a tartós költségvetési fegyelem iránti elkötelezettségét. A Kitekintő.hu megkeresésére a lengyel pénzügyminisztérium beszámolt döntése hátteréről.

„Bár elismerjük a döntés alapját az Európai Unió Stabilitási és Növekedési Paktuma értelmében, Lengyeleország ismételten hangot adott véleményének, mely szerint a szankciók rendszerének arányosnak és hatékonynak kell lennie, miközben a tagállamok egyenlő megítélésén kell alapulnia” – áll a minisztérium válaszában.

A lengyel álláspont szerint a jelenlegi helyzetben az eurózónán belüli és azon kívüli tagállamok nem esnek azonos megítélés alá a Paktumból fakadó szankciók terén. Azt kifogásolták, hogy egy hasonló helyzetben lévő, eurót használó tagállam csupán a GDP 0,2 százalékát kitevő hozzáférés-befagyasztással lenne büntetve, míg Magyarország esetében az összeg a GDP 0,5 százalékának felel meg. „Ezért Lengyelország megkérdőjelezi a szankciók mértékét”.

Ezen felül a lengyel pénzügyminisztérium kiemeli a döntés káros makroökonomóiai hatását: „A Kohéziós Alaphoz való hozzáférés korlátozása gátolja a gazdasági növekedést, így az EU jelenlegi gazdasági helyzetében káros az európai gazdaság egészére.”.

A fenti indokok miatt Lengyelország amellett érvelt, hogy a „tervezett szankció túlságosan kemény, vélményünk szerint nem haladhatná meg a GDP 0,2 százalékát”. Ezen felül a delegáció felvetette, hogy „elég lenne a szankciók bevezetése egy későbbi szakaszban, amennyiben Magyarország továbbra sem tesz eleget a túlzott deficit csökkentése iránti kötelezettségének.”.

„Ezért Lengyelország tartózkodott a tervezet végső formájáról döntő szavazás során.” – zárul a pénzügyminisztérium tájékoztatása. 

Csicsai Máté

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »