Afganisztán évi 4 milliárd dollár segélyben részesülhet

Afganisztán jövőjének megvitatása új fázisba lépett. Hamid Karzai elnök vasárnapi beszédében felvázolta egy afgán-amerikai együttműködési megállapodás aláírásának lehetőségét, várhatóan még a májusi NATO-csúcsot megelőzően. Bár a megállapodás nem tér ki a jövőben is Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok feladatkörének részleteire, a segélyezési rendszer és az elvárások körvonalazódni látszanak.

Az Afganisztáni Iszlám Köztársaság elnöke, Hamid Karzai vasárnap elmondta: folytatódnak a tárgyalások, amelynek eredményeképp várhatóan májusban aláírásra kerül az az együttműködési megállapodás, amely meghatározza a 2014 utáni afgán-amerikai hosszútávú kapcsolatokat, és Afganisztán további sorsát. A The Guardian tudósítása kitér a tényre, hogy ezen megállapodás nem részletezi az amerikai csapatok állományának méreteit és állomásoztatásának helyszíneit.

Az elnök beszédében, amelyet a Nemzetközi Nőnap alkalmából tartott Kabulban, elmondta: az Amerikai Egyesült Államok és más szövetségesek évi 4,1 milliárd dollárt folyósítanak majd a tervezett 2014-es kivonulás után az afgán biztonsági erők számára.  Egy meg nem nevezett nyugati tisztviselő nyilatkozata szerint ez az összeg fedezi az ANSF (Afghan National Security Force – Afgán Nemzeti Biztonság Erők) fenntartásának költségeit a biztonsági felelősség teljes afgán kézbe adását követően.

Az afgán hivatalos szervek továbbá ígéretet tettek, hogy ezen összeg egy részét (mintegy 500 millió dollárt) a GIRoA (The Government of the Islamic Republic of Afghanistan – Az Afganisztáni Iszlám Köztársaság Kormánya) fedezi majd.

Az egyezmény kitér a lehetőségre, miszerint 2014 után az afgán kormánynak lehetősége lesz hadfelszerelést vásárolnia bármely országtól, elsősorban Indiától, Kínától, Oroszországtól és Lengyelországtól.

A NATO országainak határozott elképzelése, hogy az Afganisztánnak 2014 után folyósítandó összeg ne egyirányú befektetés legyen, hanem sokkal inkább olyan segélyezési rendszer, amelyből mindkét fél profitálhat: Afganisztán lehetőséget kap biztonsági körülményeinek fejlesztésére, hogy ezáltal a NATO-országok afganisztáni állományának biztonságos munkavégzése is garantálttá váljék. A nyugati tervek alapján az együttműködési megállapodás aláírására még a májusi chicagói NATO-csúcs előtt sor kerül, így biztosítva Afganisztán 2014 utáni támogatásának jogi kereteit.

Karzai elnök hozzátette: a 2014 után is az országban állomásozó amerikai csapatok létszáma és alkalmazási körzete, valamint az igénybe vehető afgán objektumok megjelölése egy évvel az együttműködési megállapodás aláírása után válik csak tisztázottá.

Az elnök azt is hangsúlyozta, a tárgyalássorozat folyamán Afganisztán jövőbeli érdekeinek és szuverenitásának megőrzése elsődleges prioritást fog élvezni. Az afgán vezetés számára igen kényes kérdés a nemzeti szuverenitás ügye, amellett, hogy számos nemzet katonái állomásoznak területén, az ország nagymértékben függ a nemzetközi segélyektől és felajánlásoktól, s ennek nyomán a tálibok „a nyugati világ bábjának” titulálják Karzait és körét.

Sedghi Amitis

Friss hírek