Felszólították a holland kormányfőt, ítélje el az idegengyűlölő honlapot

Színvallásra szólította fel a holland kormányfőt az Európai Parlament a Szabadságpárt által működtetett idegengyűlölőnek titulált internetes honlap ügyében. A képviselők csütörtökön szavaznak az ezzel kapcsolatos állásfoglalásról, a kedd délutáni vitában azonban többen jogszerűtlennek, és diszkriminatívnak minősítették Geert Wilders kezdeményezését.

Elfogadhatatlannak nevezte az igazságügyekért felelős EU-biztos a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) által indított honlapot, amelyen a holland állampolgárok jelezheti, hogy milyen törvénysértéseket követnek el a kelet-európai vendégmunkások. A PVV honlapja már hetek óta témája különböző európai uniós forumoknak, az erről szóló strasbourgi európai parlamenti vitán viszont Viviane Reding megismételte, a kezdeményezés egyértelműen szembemegy az európai értékekkel.

Az EU-biztos szerint a holland hatóságok feladata az, hogy kivizsgálják: megfelel-e a holland jogszabályoknak a szerinte egyértelműen idegengyűlölő honlap működtetése. Viviane Reding utalt arra, hogy nemcsak tagállami, hanem európai jogszabályokat is sért a PVV kezdeményezése, az antidiszkriminációs irányelv ugyanis EU-szerte megtiltja az idegengyűlölet minden formáját.

A luxemburgi származású politikus kijelentette, hogy „minden európai állampolgárnak joga van utazni, dolgozni, tanulni mégpedig mind a 27 tagállamban, ott, ahol akar”. Viviane Reding felsorolta, hogy az Európai Bizottságon kívül elítélte a honlapot az Európai Parlament, annak elnöke, az Európa Tanács főtitkára, és 10 tagország nagykövete levelet is küldött a holland kormánynak, amelyben aggodalmait fejezte kis „a honlap stigmatizáló jellege miatt”.

Egyedül a holland kormány nem ítélte még el Geert Wilders pártjának az akcióját. Elsősorban ezt rótta fel Hágának az európai parlamenti képviselők többsége. A Szabadságpárt ugyan nem tagja a kormánykoalíciónak, de a kabinetet alkotó jobboldali pártnak mégis időről-időre szüksége van a PVV szavazataira ahhoz, hogy a parlamentben meglegyen a többsége a kormány kezdeményezéseinek. Ez a kényszer az elsődleges oka annak is, hogy Hollandia hónapok óta blokkolja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Az Európai Néppárt (amelynek tagja a holland kormánypárt is) EP-frakcióvezetője erőszakosnak és rasszistának nevezte a kelet-európai állampolgárokról negatív képet festő internetes honlapot. Joseph Daul feltette a kérdést: „tisztességes-e hallgatni, és nem reagálni a gyűlöletkeltésre?”. A francia EP-képviselő felszólította Mark Rutte miniszterelnököt, hogy ítélje el a Szabadságpárt kezdeményezését.

Ugyanígy nyilatkozott a többi EP-frakció többsége is. A szocialista frakcióvezető szerint a honlapot azonnal be kellene zárni. Hannes Swoboda elfogadhatatlannak nevezte a holland kormányfő „hallgatását”, később viszont felidézte, hogy Mark Rutte korábban azzal védekezett, hogy a honlapot nem a kormány üzemelteti. „Képzeljük el, mi lenne, ha ők üzemeltetnék?” – mondta az osztrák képviselő.

A liberális képviselőcsoport elnöke szerint mindenkinek joga van tudni, hogy a holland kormány mit gondol a Szabadságpárt honlapjáról. Guy Verhofstadt azonban felidézte, hogy nem Hollandia az egyetlen, akivel gond van, hiszen szerinte „a franciák is üldözik a muzulmánokat”. Elmondta, ahogyan a francia és a magyar esetben, úgy a holland esetben is el kell ítélni a történteket.

A zöldpárti Marije Cornelissen szerint Mark Rutte kormányfőnek cselekednie kell „annak érdekében, hogy ne emlegessék együtt a nevét Berlusconiéval és Orbánéval”.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek