Fából vaskarika: Közgyűlési határozat Szíria ellen

Csütörtökön megszületett az ENSZ Közgyűlésének határozata Szíria ügyében. Bár a dokumentum nem kikényszeríthető, mégis hatalmas előrelépés, hiszen ez a nemzetközi szervezet első határozott fellépése a szír konfliktust illetően. A Biztonsági Tanácsban is mozgolódnak a nyugati államok, harmadszorra is megpróbálják Kínát és Oroszországot meggyőzni, törekvésük egyelőre nem kecsegtet sok sikerrel.

Csütörtökön az ENSZ Közgyűlése elsöprő többséggel hozott határozatot a szír kérdésben. A nyugati és arab országok által előkészített dokumentum felszólítja a konfliktusban résztvevő feleket az erőszak befejezésére, valamint az elnök, Bashar al-Asszád lemondását is tartalmazza. A tervezet a Biztonsági Tanácsban február 4-én megbukott dokumentum finomított változata, mindazonáltal továbbra is támogatja az Arab Liga béketervét. Új elemként került be egy különleges ENSZ-megbízott kinevezése. A szavazás során 137 igen és 12 nem szavazat született, valamint 17 delegáció tartózkodott, de három állam jelezte, hogy szavazata nem jelent meg a kivetítőn. A határozat súlyosan elítéli a szír rezsimet és az emberi jogok súlyos és módszeres megsértésével vádolja, továbbá felszólítja a vezetést a fegyveres csapatok visszavonására az utcákról. Az ENSZ adatai szerint a tavaly március óta húzódó felkeléssorozat halálos áldozatainak száma meghaladta az 5400-at.

„Az ENSZ ma világos üzenetet küldött a szír nép felé: a világ velük van.”- nyilatkozta a szavazás után Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, valamint hozzátette, hogy kedvezőek a feltételek a demokratikus változáshoz, eljött a reform ideje az országban. A határozat éles kritikával lép fel a rezsim ellen, bár a Biztonsági Tanács dokumentumaival ellentétben nem kikényszeríthető, viszont ez az első határozott fellépés a nemzetközi szervezet részéről. Szíria ENSZ –nagykövete, Bashar Jaafari elítélte a határozatot, véleménye szerint ez csak a nemzetközi összeesküvés része, amelynek célja a rezsim megbuktatása és ezzel a lépéssel legitimálják a terroristák hatalomátvételét.

Eközben ismét mozgolódás támadt a Biztonsági Tanács háza táján is, a hírek szerint Franciaország és nyugati szövetségesei harmadszorra is megpróbálnak elfogadtatni egy BT-határozatot. „Újratárgyaljuk a Biztonsági Tanács határozatának kérdését, hátha meg tudjuk győzni Oroszországot.”- nyilatkozta szerdán a France Info rádiónak Alain Juppe francia külügyminiszter. Reményeik szerint a Közgyűlés határozatának nagymértékű támogatottsága arra kényszeríti majd Bashar al-Asszádot, hogy együttműködjön az Arab Ligával, valamint felhívja Oroszország és Kína figyelmét, hogy egyedül maradtak véleményükkel. Tény, hogy ez a két ország blokkolta az előző két kísérletet is, azonban rajtuk kívül akadnak még a szír rezsimet támogató államok: Irán, Észak-Korea, Venezuela és Bolívia sem szavazott igennel a Közgyűlésben. A két állandó BT-tag kulcsfontosságú szereplő a szír kérdést illetően, több ízben esett szó a rezsim vezetésének a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtti felelősségre vonásáról, azonban mivel Szíria nem részese a Római Statútumnak, csak a Biztonsági Tanács utalhatná a felelősöket a bíróság elé. A Kínai Nemzeti Rádió információi szerint az állam vezetése csütörtökön bejelentette, hogy megbízottat delegál Szíriába, ezzel is elősegítve a helyzet rendezését.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »