Ma kezdődik a választási kampány Szlovákiában

Három héttel a március 10-ére kitűzött előre hozott parlamenti választások előtt, szombaton megkezdődik Szlovákiában a választási kampány hivatalos része.

A kampány hivatalos részének kezdete azt az időpontot jelzi, amikortól a szlovákiai közszolgálati médiában megkezdik a pártok fizetett, de behatárolt időtartamú hirdetéseinek közvetítését. A parlamenti választásokon ezúttal 26 párt indul Szlovákiában. A listát állító pártok közül független elemzők véleménye szerint legfeljebb 10 politikai csoportosulásnak van többé-kevésbé reális esélye átlépni az 5 százalékos parlamenti küszöböt. A 2010-es parlamenti választások eredményeként 6 párt küldött képviselőket a 150 fős parlamentbe.

Szlovákiában jelenleg nem szabályozza törvény, hogy a pártok mennyit költhetnek a kampányra. A kampányköltségek felső határát megszabó törvényt 2002-ben hatályon kívül helyezték. Addig a kampányköltségek felső határát 12 millió szlovák koronában (megközelítőleg 400 ezer euró) szabta meg a törvény. Hivatalos adatok szerint a 2010-es parlamenti választásokon a parlamentbe jutó 6 párt együttesen közel 10 millió eurót költött a kampányra. Elemzői vélemények szerint a kampányköltségek valós kiadásai meghaladhatták ezt az összeget.

A Magyar Koalíció Pártja a rimaszombati Daxner téren szombaton 10 órakor kolbászfesztivállal indítja el kampányát. Délután négy órától a Városi Művelődési Központ gömbtermében az érdeklődők egy kávé mellett elbeszélgethetnek Berényi Józseffel, az MKP elnökével és a régió képviselőjelöltjeivel. Este hat órától a helyi művelődési házban találkozhatnak az odalátogatók az MKP képviselőjelöltjeivel és vendégeikkel. A rendezvényen, az X Faktor arcai, így Király L. Norbi, Vastag Tomi és a Summer Sisters, valamint Keresztes Ildikó, gondoskodnak a szórakozásról – közölte a párt sajtóosztálya.

A Híd szombat délután három órától Keszegfalva, illetve délután öt órától Perbete kultúrházában várja az érdeklődőket. A párt sajtóosztályának tájékoztatása szerint a rendezvényeiken általában két előadóművész lép fel. A fellépések között az érdeklődők vagy a párt elnökével, Bugár Bélával, vagy a párt alelnökével, Simon Zsolttal beszélgethetnek. A Híd szintén magyarországi előadókkal kampányol, szombati rendezvényein Tolvai Renátával és az Irigy Hónaljmiriggyel találkozhatnak az érdeklődők.

MTI/Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »