Korrupció és hatalmi harcok – a Nastase-ügy mélyebb hatásai

A legfelsőbb bíróság január 30-án két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte és bizonyos jogainak gyakorlásától is eltiltotta Adrian Nastase szociáldemokrata politikust. Az egykori román miniszterelnököt azzal vádolták, hogy 2004-es választási kampányát az Állami Építkezési Felügyelet egyik hivatalos rendezvényén beszedett pénzből finanszírozta. Az ítélet nem jogerős – tudósít a Krónika. A volt kormányfőnek nem ez az egyetlen korrupciós ügye, emellett nem ő az első, sem az utolsó politikus Romániában, aki ilyen jellegű botrányt kavart. Vajon milyen hatással lehetnek ezek a visszaélések az idei választásokra és keleti szomszédaink uniós kapcsolataira?

A Minőség trófeája-ügyirat

A napjainkban közérdeklődésre számot tartó eset a „Minőség trófeája-ügyirat” néven vált ismertté: a vádak szerint Nastase a 2004-es román választások kampányköltségeit azokból a pénzekből fedezte, amelyeket különböző cégek fizettek be a Minőség trófeája nevű építőipari pályázatra. Az így összegyűjtött csaknem 67 milliárd lejt a családhoz közel álló Urban Construct cég számláján gyűjtötték össze, amely az Állami Építészeti Felügyelet partnere volt a verseny lebonyolításában. Az ügyben központi szerepet játszott Irina Jianu, az Országos Építkezési felügyelőség volt vezetője, aki az említett szimpóziumot megszervezte.  Mint később a korrupcióellenes ügyészség (DNA) irataiból kiderült, több tíz állami intézmény is részt vett a finanszírozásban és az építészeti felügyelet belső ellenőrei is közreműködtek a bűncselekmény eltussolásában. Az nyomozás során több mint ezer tanút hallgatnak ki, a nyomozati anyag nyolcvan kötetre rúg.

Tamara nagynéni és a Zambaccian utca titkai

A napjainkban sajtónyilvánosságnak örvendő ügy nem az egyetlen eljárás, amely a volt kormányfő ellen folyik, ám a többi, szintén kétes eredető ügyletben eddig felmentő ítéeletek születtek. Az ún. Tamara nagynéni-ügyben megvesztegetés alapos gyanúja áll fenn: Nastasét azzal vádolják, hogy felesége, Dana Nastase 400 ezer dolláros vagyongyarapodási vizsgálatának elkerülése érdekében nevezte ki a péznzmosás elleni hatóság vezetőjévé Ion Melinescut. A botrány kirobbanásakor Dana Nastase azt állította, vagyona Tamara nevű nagynénjétől származik, aki az értéktárgyai eladásából származó összeget az ő bankszámlájára utalta.

A Zambaccian 1 és Zambaccian 2 ügyekben pénzmosás és hivatali hatáskörrel való visszaélés a vád az egykori miniszterelnök bukaresti, Zambaccian utcai lakásának felújítása és a környező telek megvásárlásának körülményei kapcsán. Két külön eljárásról van szó, az egyik az ingatlan kínai műtárgyakkal való berendezését, a másik a telekvásárlást vizsgálja.

Mit szól a kedves politikum – otthon … és külföldön?

Természetesen a román politikai elit nagy részét igen kellemetlenül érinti az eset, hiszen számos vezető ellen szintén korrupciós eljárás folyik: Sorin Apustu egykori kolozsvári polgármester például akár tizenkét évet kaphat okirathamisításért és befolyással való üzérkedésért. Az ítélet emellett negatívan befolyásolhatja a szociáldemokratákat is tömörítő USL szavahihetőségének megítélését a választópolgárok szemében. Bejöhet azonban a szociáldemokrata politikussal szembeni ítélet Traian Basescu államfőnek, akinek nem titkolt szándékaa végleg félreállítani legfőbb politikai ellenfelét.

Ugyanakkor kedvező visszhangja lehet az esetnek egyes nyugat-európai államok szemében, akik eddig szkeptikusan álltak Románia Schengen-csatlakozásának elfogadásához: korábban főként Hollandia mutatott rá a román igazságszolgáltatás hiányosságaira és a korrupcióellenes harc gyengeségére, a magasabb tisztségviselők elleni eljárások lassú lefolyására. A múlt hétfői ítéletet megelőző nyolc esetben mind felmentő ítélet született, így a volt miniszterelnököt sújtó döntés nagy valószínűséggel fordulópontot hozhat a korrupció visszaszorításáért folytatott harcban és az Unióba való szorosabb integrálódás folyamatában egyaránt.

Az Economist Eastern Approaches blogja szintén üdvözölte az ítéletet a múlt héten megjelent cikkében: bár a bírói döntést még így is enyhének tartja, ugyanakkor felismeri a benne rejlő üzenetet: a volt kommunista országokban sem folytatható vég nélkül a korrupció. A kelet-közép-európai régióban egyébként ez volt az első eset, hogy egy, a legmagasabb beosztásban lévő politikai vezetőt felelősségre vontak korrupciós ügyben.

Kovács Barbara

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »