A mormonok segítették győzelemre Romneyt Nevadában

A voksok 50 százalékát megszerezve, a várakozásoknak megfelelően Mitt Romney nyerte a szombat este Nevadában rendezett előválasztást (kaukuszt). A szavazatok 91 százalékos feldolgozottságánál második helyen Newt Gingrich áll 21 százalékkal, a harmadik Ron Paulra 19 százalék, a negyedik Santorumra 11 százalék szavazott. A mormon vallású volt massachusettsi kormányzót egyházának tagjai is segítették, akik a szavazók durván egynegyedét teszik ki Nevadában. A felmérések szerint tíz mormonból kilenc Romneyra adta voksát, aki szinte az összes támogatói csoportban, még az evangéliumi keresztények között is tarolt − írja a Fox News.

Győzelmét követő las vegasi beszédében Romney a korábbiakhoz hasonlóan most sem foglalkozott jelölttársaival, hanem Obamára koncentrált. A elnöknek szerinte bocsánatot kellene kérnie az amerikaiaktól, mert a téves politikája tette ezeket a nehéz időket ilyen hosszúvá. „Amerikának olyan elnökre van szüksége, aki rendbe hozza a gazdaságot, azáltal, hogy érti a gazdaságot. Én értem és rendbe fogom hozni.” – mondta Romney.

Nevada a maga 28 delegáltjával kevésbé jelentős állam, mint a négy januári volt, de a már három előválasztást megnyerő, legfőbb esélyesnek tűnő Romney győzelmi lendülete sokat érhet a keddi colorádói és minnesotai fordulók előtt. Colorádóban Romney tűnik befutónak, míg Minnesota kevésbé megjósolható. A végső győzelemhez 1144 delegált támogatásának elnyerése szükséges, a RealClearPolitics összesítése szerint Romney eddig 77, Gingrich 27 Santorum nyolc, Paul pedig hat delegáltat gyűjtött. Szombaton egyébként Maine-ben is megkezdődött a republikánus kaukusz, ami egészen február 11-ig tart majd.

Pulay Kristóf

Friss hírek