Lemond a román kormányfő?

A jövő héten távozhat a miniszterelnöki tisztségből Emil Boc. Bukaresti lapok úgy értesültek demokrata-liberális párti (PDL) forrásokból, hogy a kormányfő a hét közepén lemond. A kormányhoz közeli Evenimentul Zilei úgy tudja, Boc lemondását több kormánypárton belüli csoport sürgeti. Az Adevărul értesülései szerint a hét közepén jelentős kormányátalakítás várható, de akár a teljes Boc-kormány lemondhat. A lapok szerint a miniszterelnöki posztra egy technokrata kerülhet, ezzel kapcsolatban több név is felmerült már – tudósít a Krónika cikke.

Az Evenimentul Zilei szerint a PDL parlamenti frakcióival tartott feszült hangulatú keddi megbeszélés nyomán maga a pártelnök-kormányfő is belátta: távoznia kell a miniszterelnöki posztról. A lap kormánypárti forrásokból úgy tudja: pártfüggetlen gazdasági szakértő kerülhet a kormányfői székbe, és több miniszteri tárcát is szakértők vezethetnek.

Ez a megoldás elfogadható a PDL számára, mivel a párt támogatottságáról az utóbbi időszakban készült felmérések azt mutatják: Emil Boc megtartása vagy egy másik, kormánypárti miniszterelnökkel való helyettesítése nem befolyásolná pozitívan a PDL fellendítését – írja összefoglalójában a Krónika.

A miniszterelnöki tisztség betöltésére felmerült Mugur Isărescu jegybankelnök, illetve Lucian Croitoru, Isărescu tanácsadójának neve is, de szóba jöhet George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, vagy Mihai Răzvan Ungureanu, a külügyi hírszerzés (SIE) vezetője is. Egy másik potenciális kormányfő a lap szerint Ionel Blănculescu gazdasági szakértő.

Az Evenimentul Zilei által idézett PDL-források azonban nem zárják ki, hogy a parlamenti pártokkal hétfőre tervezett megbeszélésen Traian Băsescu meglepetéssel szolgál az új kormányfő személyét illetően.

A PDL vezető politikusok az elmúlt napokban valóban tettek olyan kijelentéseket, amelyek előrevetíthetik a kormányfő leváltását. Cristian Preda EP-képviselő, Băsescu elnök korábbi tanácsadója szerint sürgősen találni kellene egy független miniszterelnököt, aki egyensúlyt teremthetne a kormányzásban. Elena Udrea régiófejlesztési miniszter úgy fogalmazott: a kormánynak nem szabad a PDL koloncává válnia. Vasile Blaga, a szenátus elnöke arra figyelmeztetett: egy kormányátalakítás nem biztos, hogy elegendő lesz, Ioan Oltean PDL-főtitkár pedig egy héttel korábban azt mondta, a kormánynak távoznia kell, ha nem tudja megoldani a felmerült nehézségeket.

Az Adevărul című napilap szintén PDL-n belüli forrásokra hivatkozva azt írja: vagy erőteljes kormányátalakítás, vagy pedig a teljes kormány távozása várható a hét folyamán.

Emil Boc szombaton, újságírói érdeklődésre nem kívánta kommentálni a lemondásával kapcsolatban felröppent híreket.

A parlamenti pártok vezetői egyébként hétfőn, a Cotroceni palotában találkoznak Traian Băsescu államfővel. Az elnök a múlt héten küldött meghívók szerint a gazdasági és monetáris unióról szóló EU-szerződésről, a pártok közti párbeszédről és a parlament működéséről kíván konzultálni a pártok képviselőivel. A parlamenti pártok jelezték: mindannyian részt vesznek a találkozón.

Kitekintő / Krónika

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »