Németország is nehéz évre számít

Az ipari termelés visszaesik Európa legnagyobb gazdaságában és a tendenciát a kontinens is követi. A németek az év eleji recesszió után lassú növekedésre számítanak. A munkaerőpiac stabil, ám még mindig az eurókrízis a mumus és bőven tartogathat meglepetéseket a 2012-es év Németország számára.

Egyet előre, egyet hára

Újabb recessziós hullám kibontakozóban, derült ki a Welt Online német hírportál még januárban publikált kutatásából, amiben 14 bankárt kérdeztek az aktuális gazdasági helyzetről. A szakértők egyetértettek abban, hogy Európa legnagyobb gazdaságának sem indul könnyen az újév.

Az ipari termelés zsugorodásával búcsúztatták az óévet a németek, és a megkérdezett szakértők többsége egyetért abban, hogy a gazdasági összeszűkülés 2012 első negyedévében folytatódhat. Ha ez tényleg bekövetkezik, úgy a német gazdaságnak ismét recesszióval kell szembenéznie – írja a Welt Online.

Az elemzők szerint a német gazdaság elég stabil ahhoz, hogy az első negyedév után újabb lendületet vegyen. Ám még így sincs rá sok esély, hogy az átlagos GDP növekedés meghaladja majd a 0,5 százalékot.

A német statisztika hivatal január 11-én közzétett előzetes adatai szerint az GDP növekedés 2011-ben 3,8 százalék volt.  Ha az elemzők jóslata beigazolódik, a 2009-es mély zuhanás óta az idei lesz a német gazdaság legrosszabb éve.

Eurókrízis – a feketeleves

A legnagyobb veszélyt 2012-ben is az euróválság jelentheti a német gazdaságra nézve. „ bizonytalanságot szított a vállalkozások körében és ez a bizonytalanság úgy telepszik meg a konjuktúrán, mint a lisztharmat.”  – nyilatkozta a Welt Online-nak Jörg Krämert a Commerzbank vezérigazgatója.

Főleg az exportra építő vállalkozásoknak kell majd felkötniük a nadrágszíjat, ugyanis a tagországok közül is sokan spórolásra kényszerülnek a növekvő államadósságok miatt. Ennek jelei már 2011 novemberében is megmutatkoztak, amikor az ágazat 4,8 százalékos visszaesést mutatott az előző évi adatokhoz képest.

Befektetni viszont még mindig ajánlott, sőt! A Standard & Poor’s legfrissebb minősítése szerint Németország a rövid és hosszú távú befektetéseknek egyaránt megbízható bölcsője.

A munkapiac stabil

Az elemzők szerint rejtély, hogy a németek hogyan tudták a munkanélküliségi mutatókat rekordalacsonyra lefaragni. A 2011-es évben a munkaerőpiac 7,1 százalékos munkanélküliségi rátát produkált. Ez nem csak, hogy jóval az EU átlag alatt van , de Németország 1989-es újraegyesítése óta ez az ország legalacsonyabb ilyen adata. A The Christian Science Monitor szerint részben a munkaképes népesség csökkenésének és a szolgáltatások bővülésének tudható be a változás. Ám valószínűbb, hogy a nehéz időkben az átlag német „Hausfrau” is munkát vállal, ami a klasszikus német családmodell szerint eddig nem volt szükségszerű. Épp ezért ugyanez a német gazdaság húzta évekig felfele a munkanélküliségi EU átlagot.

A bérek növekedése várhatóan 3 százalék alatt marad, azonban ez is több mint inflációkövető.  „Egy várható 1,7 százalékos Infláció mellett a reálbérek emelkedésre számíthatunk” – nyilatkozta Gertrud Traud, a Hessischen Landesbank igazgatója.

Lejtőn Európa

Az OECD elemzői szerint nem csak Németországban, az egész Eurózónában csökken az ipari termelés. A megoldást felelős politikai döntésekben látja ország és Európa szinten egyaránt. Pier Carlo Padoan, az OECD vezető közgazdásza szerint, ha a fennálló helyzetre egy széles látókörű és hatékony politikai döntés a válasz, az eurózónában végre megindulhat a gazdasági növekedés.

Weintraut Mária

Friss hírek