Súlyosan meggyengült a Kimberley-folyamat

A Global Witness nemzetközi jogvédő szervezet megelégelte a Kimberley-folyamat (Kimberley Process, KP) sikertelenségét, és hétfőn úgy döntött, nem kíván tovább részt venni a szerinte becsődölt programban, tudósított a Reuters. A Kimberley-folyamat a gyémántkitermelés és -kereskedelem nyomon követésére létrehozott felügyeleti szerv, mely a bányászattól a bolti eladásig figyeli a kő útját. A Global Witness szerint azonban ameddig a kormányok nem tesznek semmit az ellen, hogy a gyémántkereskedelmet megreformálják, addig lehetetlen az úgynevezett „véres gyémántokat” kiszűrni a piacról. A szervezet kivonulásának közvetlen előzménye, hogy a KP novemberben úgy döntött, zöld utat ad a sokak szerint súlyos emberi jogi jogsértések árán piacra dobott zimbabwei gyémántoknak. A marangei bányákat ugyanis 2008 óta a hadsereg felügyeli, és azóta mintegy kétszáz illegálisan bányászó helyit öltek meg, miközben ezreket kényszerítettek menekülésre.

Sokak szerint a zimbabwei gyémántok „vértelenítése” az egyik, ha nem az utolsó szög lett a kilenc éve elindított KP koporsóján. Charmian Gooch, a Global Witness elnöke a folyamat történetéből egyébként két korábbi konfliktust is megemlített, amikor gyakorlatilag semmibe vették a program céljait: az elefántcsontparti, valamint a venezuelai esetek mellett így a zimbabwei lett az utolsó csepp a pohárban. Szerinte ma a KP verifikációs mechanizmusát sok jogsértő állam arra használja fel, hogy tisztára mossa gyémántjait, így a 2003-ban indított kormányközi kezdeményezés eredeti céljával épp ellentétes érdekeket szolgál. A jövőre az elnöki széket átvevő USA ezzel nem ért egyet, szerintük a folyamat fontos szerepet játszik a véres gyémántokról szóló nemzetközi párbeszédben.

November elején az USA, az EU és Kanada jóváhagyásával a Kimberley-folyamat levette tiltólistájáról a zimbabwei gyémántokat, ezzel szabaddá vált az itt bányászott kövekkel való kereskedelem. A kínai illetőségű Anjin Investments nem is késlekedett sokáig: a kétmillió karátnyi (400 kg) felhalmozott zimbabwei drágakövet azonnal elkezdte értékesíteni. A Marange-bányákban jelenleg öt cég van jelen, ebből azonban csak három bányászik: a zimbabwei állam által felügyelt Marange Resources, egy kínai-zimbabwei vegyesvállalat (a Mbada Diamonds) és a kínai Anjin.

Weszprémy Gábor

Friss hírek