Ötvenezren is lehettek a Putyin elleni tüntetésen

Szombat délután körülbelül ötvenezer tüntető gyűlt össze a moszkvai Bolotnaja téren, hogy a december 4-i parlamenti választások eredményei ellen tiltakozzanak. A politikai vezetés végül engedélyt adott a demonstrációra.

A főváros mellett szinte Oroszország összes nagyvárosában történtek megmozdulások, néhol csak párszázan, de sok helyen akár több ezren vonultak az utcákra, hogy a véleményük szerint választási csalással nyerő kormánypárt ellen tüntessenek.

A szombati demonstráció-sorozat évek óta a legnagyobb összefogást mutatja az ellenzéki pártok között. Szintén először szálltak be a különböző internetes portálok is: a Twitter, Facebook, Vkontakte oldalain futótűzként terjedtek a szombati szerveződések.

A Bolotnaja téren gyakorlatilag minden ellenzéki párt vezetője megjelent a szélsőbaltól a szélsőjobbig, jellemzően közösen skandálva az „Oroszország Putyin nélkül!”, „Csalók és tolvajok!”, „Szabadságot!” jelszavakat.

„Ha az év végéig nem semmisítik meg a vasárnapi parlamenti választások eredményeit, tudjuk mit kell csinálnunk március 4-én. Nem engedjük Putyint a Kremlbe. Minden a mi kezünkben van” – nyilatkozta Mihail Kaszjanov, a Parnasz ellenzéki párt egyik vezetője. Mint ismert, 2012 március 4-én elnökválasztásokat tartanak Oroszországban.

A szombati demonstráció a jekatyerinburgi Rabfak zenekar fellépésével kezdődött: az utóbbi napokban hihetetlen népszerűségnek örvendő zenekar a „Bolondok háza Putyinra szavaz” számát játszotta. E dal érdekessége, hogy az interneten már több ezren szavaztak arra, hogy ezzel a számmal induljon Oroszország a következő évi Eurovíziós Dalfesztiválon.


A tüntetés nagyobb atrocitások nélkül zajlott le szombaton: a rendőrség szerint a Moszkva folyón lévő szigeten tartott demonstráción összesen körülbelül 25 ezren vettek részt, s mivel korábban 30 ezres tüntetésre kaptak engedélyt, a rendőrségnek nem volt oka a közbeavatkozásra (orosz hírforrások szerint egyébként legalább annyi rendőrt vezényeltek ki a helyszínre, mint ahány tüntető volt). Az orosz Lenta hírújság ugyanakkor arról számol be, hogy legalább ötvenezren voltak a tüntetésen, míg maguk a demonstrálók 80-100 ezer résztvevőt emlegetnek. Ez volt ugyanakkor az első olyan nagylétszámú kormányellenes demonstráció, amelyet a moszkvai vezetőség engedélyezett, ráadásul nem messze a Kremltől.

Korábban a városvezetés mindenképpen igyekezett elérni, hogy minél kevesebben vegyenek részt a tüntetéseken: pénteken például váratlanul bejelentették, hogy a moszkvai középiskolákban „rendkívüli vizsgát” íratnak oroszból, s az írásbeli időpontja szinte megegyezett a demonstráció idejével. A gimnazista tanulók egyértelműen provokációnak élték meg a városi vezetőség döntését.  

A december 4-i oroszországi parlamenti választásokat az Egységes Oroszország pártja nyerte meg, a Központi Választási Bizottság adatai szerint a szavazatok 49,3 százalékával. Korábban a hét elején már több ezren az utcákra vonultak, hogy a választási csalások ellen tiltakozzanak.

A lenta.ru orosz hírportál Fekete András magyar fényképész fotóit közölte: tekintse meg ezeket a képeket is!

Ackermann Sándor

Friss hírek